Оръжейният производител Емилиян Гебрев изрази пред Би Ти Ви възмущението си, че продължава да е разследван от прокуратурата по дело за пране на пари. Спецпрокуратурата го обвинява, че е член на организирана престъпна група за пране на пари, свързана с източването на КТБ. Направената от прокуратурата връзка е, че навремето оръжейният завод "Дунарит" бил купен от кръга около Цветан Василев с изпрани пари, а Гебрев го знаел.

Той припомни, че преди 10 години "Дунарит" е бил приватизиран и по същата логика обвиняеми трябва да бъдат служители в Агенцията за приватизация. По думите му, ако е имало проблем, няма как държавата да не знае и да допусне подобна сделка.

"Булгартабак" как е закупен, ИПК "Родина" как е закупен, "Техномаркет" също. Защо единствено и само на мене се повдигат обвинения", каза Гебрев, намеквайки за част от бизнеса на депутата от ДПС Делян Пеевски.


Собственикът на "Дунарит" влезе във фокуса на общественото внимание за пръв път след есента на 2017 г., когато първо Министерството на икономиката чрез Държавната консолидационна компания направи опит да национализира предприятието, а два месеца по-късно опита, отново неуспешно, да отнеме международна поръчка от друг негов завод - "Емко", и да я прехвърли на Вазовските машиностроителни заводи. Двата скандала затихнаха, след като Гебрев се обърна към премиера Бойко Борисов и плати 6 млн. лв. на държавата, за да си върне поръчката. По това време в спора беше замесена и офшорката "Виафот" (приписвана на Делян Пеевски), която претендираше, че е изкупила вземане на КТБ към "Дунарит" и оръжейният завод й дължи пари. Гебрев тогава обясни, че е готов да плати, но не знае на кого - на банката или на офшорната компания.

"Една фирма почти ръководи държавата. Фирма, която няма нито един работник и нито цент данък не е платила. Част от съдебната система е под давление на тази фирма", каза още Гебрев, без да назове името на фирмата. В началото на годината той направи подобно изказване, като уточни, че всички служби в държавата защитават една офшорка.

По информация на "Капитал" офшорната компания Viafot Limited е заличена в регистъра на Британските Вирджински острови на 1 ноември 2017 г. Това се разбирало от документи, представени по партидата на българското й дъщерно дружество "Виафот инвестмънт България", с което и самото то иска да бъде ликвидирано. Така реално се оказва, че българското дружество, което води няколко съдебни дела и по чиито искове разрешеното от антимонополната комисия придобиване на "Дунарит" от "Емко" беше върнато и набързо забранено, реално от две години няма собственик.

Дневник