На празник по три повода събра днес деца и родители екипът на Центъра за ранно детско развитие в Шумен. Центърът отбеляза третия си рожден ден, шест от децата, които го посещават имаха своя „прощъпулник“, а за всички имаше работилница за картички и празнична украса за Коледа и Нова година.

10 момчета и момичета са направили своите първи крачки в Центъра с помощта на специалистите тази година, обясни ръководителят на проекта, по който работи Центъра Катя Крумова. Шест от малчуганите присъстваха днес и имаха своя прощъпулник. Всички те получиха грамота и коледно подаръче с пожелания за още малки, големи, смели крачки в живота.

По-големите деца, заедно с част от екипа на Центъра и своите родители изработиха картички и украса за предстоящите Коледни празници. А основното в днешния ден бяха игрите, чрез които специалистите в Центъра помагат за развитието на децата.

Центърът за ранно детско развитие отвори врати в сградата на детска градина „Пчелица“ през 2016 г., като започна работа по проект по ОП „Развитие на човешките ресурси“. През тази година дейността му получи финансиране до края на 2020 г. 

„Правим всичко възможно тази услуга да продължи, защото има търсене. Центърът разполага с чудесен екип. Всичките ни специалисти са с над 15 годишен опит. Експерименти в ранната детска възраст не трябва да се правят и затова всички, които сме подбрали са помогнали на хиляди деца. Всеки един от тях работи със сърце и душа с децата. Надявам се и през 2021 година Центърът да продължи да работи“, каза Катя Крумова.

Центърът за ранно детско развитие в Шумен предлага специализирани услуги на деца от 0 до 7 години, които имат забавяне в развитието си, както и на деца с увреждания и техните семейства.

През трите години, в които работи Центъра през него са преминали над 250 деца и 150 родители. В момента 90 малчугани според нуждите си ползват услугите на  логопед, психолог, рехабилитатор, педиатър. Услугите са почасови и са напълно безплатни, а децата и родителите им могат да ползват един или няколко специалисти в зависимост от индивидуалните си потребности.

ШУМ.БГ