Фигурата на независим прокурор, който да може да разследва главния прокурор, може да се въведе само на конституционно ниво, а не със законопроект "в събота", както каза вчера премиерът Бойко Борисов в интервю за Би Ти Ви.

Това заявява в открито писмо до президента, премиера и Народното събрание Гражданска инициатива "Правосъдие за всеки" по повод изявлението на Борисов, в което той заяви, че законопроектът на правителството ще изпълни препоръките на Венецианската комисия в "драфта на последния им доклад". За кой доклад говори Борисов не се разбра снощи, тъй като докладът на Венецианската комисия все още не е оповестен, а в предишен документ на комисията от 2017 г. тя отхвърля като несъстоятелна идеята прокурори да избират независим прокурор, с който да се осъществи препоръката за създаване на механизъм за разследване на главния прокурор.

"Правосъдие за всеки" припомня, че още през 2015 г. сдружението е излязло с предложения да се въведе фигурата на независимия прокурор, който да бъде избиран и да се отчита пряко пред Висшия съдебен съвет и Народното събрание, и да не подлежи на ръководство и контрол от страна на главния прокурор при осъществяване на неговите разследвания.

Четири години по-късно г-н Борисов "прегръща" част от тези идеи, но това не е достатъчно, казват от сдружението и настояват пред премиера и президента

до два месеца да бъде иницииран дебат за промени на Конституцията

с които да се премахне методическото ръководство на главния прокурор над всички прокурори, да се въведе фигурата на независимия прокурор, да се намали парламентарната квота във Висшия съдебен съвет от 11 на 7 или на 5 души и да се даде право на гражданските организации с експертиза за съдебната власт и на професионалните съюзи на магистратите да предлагат "тримата големи".

Всичко друго е политическа мимикрия с опасни последици

и с цел да няма промяна. От това кой вариант ще изберат отговорните власти ще ще си проличи кой лъже и кой има наистина намерение за ефективна съдебна реформа, завършва откритото писмо на "Правосъдие за всеки".
Пълния текст на писмото следва по-долу.

ОТКРИТО ПИСМО
от
Инициатива "Правосъдие за всеки"
До президента, премиера,
Народното събрание и гражданското общество

На 4 декември 2019 г. г-н Бойко Борисов, в качеството си на министър-председател, де факто призна, че през цялото негово управление лично той и неговата партия са се месили в изборите за висши ръководители в съдебната власт, правени във Висшия съдебен съвет. Призна също, че Главният прокурор не може да бъде проверяван и разследван при сегашната законова уредба, като заяви, че напълно и безусловно приема препоръките на Европейската комисия за демокрация чрез право (Венецианската комисия), отправени "в драфта на последния им доклад", който ще бъде оповестен официално в следващите дни. Борисов заяви, че ще инициира законодателни промени, за да изпълни тези препоръки.

Ние от Инициатива "Правосъдие за всеки" припомняме, че предложихме да се въведе фигурата на независимия прокурор, който да бъде избиран и да се отчита пряко пред Висшия съдебен съвет и Народното събрание, и да не подлежи на ръководство и контрол от страна на главния прокурор при осъществяване на неговите разследвания.

Включихме и отчетността на Главния прокурор в Народното събрание в нашите "Седем идеи за съдебна реформа" от 2015 година. Събрахме за тях над 5000 подписа по реда на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление и внесохме тези наши предложения в Народното събрание. Г-жа Цецка Цачева, която беше председател, не ги постави на обсъждане и гласуване в пленарна зала, в нарушение на закона. Премиер тогава беше също г-н Бойко Борисов и по негова покана осъществихме среща по тези наши идеи в кабинета му през лятото на 2016 година. Той ни изслуша, но не ни разбра и не ни подкрепи, макар че част от нашите аргументи бяха взаимствани точно от становище на Венецианската комисия!

Четири години по-късно г-н Борисов "прегръща" част от тези идеи, но това не е достатъчно. Ние настояваме пред него и пред президента Радев – хората, които имат инициатива за промени в Конституцията, за следните спешни действия:

- Иницииране в срок до два месеца на Конституционен законопроект, с който да се премахне методическото ръководство и надзор за законност на Главния прокурор върху дейността на всички прокурори /чл.126 от КРБ/.

- Да се въведе на конституционно ниво фигурата и да се уредят статутът и правомощията на независимия прокурор, който да може да разследва, повдига и поддържа обвинения спрямо Главния прокурор и неговите заместници за извършени престъпления, както и да иска отстраняването им от длъжност по време на разследване за корупционни деяния и търговия с влияние. Същият да се избира и освобождава с квалифицирано мнозинство от 2/3 от членовете на Пленума на ВСС.

- Да се промени начинът на формиране на състава на ВСС, като се намали съществено парламентарната (политическата) квота в него (от 11 на 5 или 7 души), така че същата да има контролираща, а не управляваща роля. Да се въведат критерии и изисквания към кандидатите за членове на ВСС от парламентарната квота, като се даде право да предлагат кандидати и на съсловните и професионални организации на магистрати и адвокати, както и на неправителствените организации в обществена полза с експертиза в областта на правосъдието.

- Да се промени начинът на избор на Главен прокурор и на председатели на върховните съдилища, като право на предложение да имат също професионалните и съсловни организации на магистрати и адвокати, на научни организации и правни факултети, на неправителствените организации с експертиза в областта на правосъдието (с промяна в ЗСВ).
Настояваме тези предложения да бъдат поставени на обществено обсъждане в максимално широк формат в професионалните среди и гражданския сектор. До края на месец април да бъдат внесени в Народното събрание, така че да бъдат обсъдени и приети на три гласувания още в пролетната сесия на парламента. Ако част от тях бъдат обявени за противоконституционни, да бъде свикано Велико Народно събрание в разумен срок, но не по-късно от следващите парламентарни избори.

Всичко друго би било поредният театър на абсурда и политическа мимикрия с опасни последици. Настояваме да бъдем изслушани по тези въпроси от отговорните власти, понеже първи направихме и неотклонно защитаваме горните предложения! Ще инициираме широк обществен дебат в гражданския сектор и юридическите среди, независимо от политическия такъв и от провежданите при президента консултации. За резулатите от тези действия ще уведомим ЕК и Европейския парламент. Сега ще си проличи кой лъже и кой има наистина намерение за ефективна съдебна реформа!

Дневник