При международната операция срещу финансови измами и киберпрестъпленията, за която се разбра вчера, са арестувани 61 души, които са били използвани като "финансови мулета", съобщиха от пресцентъра на МВР. Акцията е била проведена през ноември.

Българските органи са установили 44 жертви на криминалната дейност. Установени са и 39 неправомерни транзакции на обща стойност малко над 1 млн. евро и 326 хил. долара.

Международната операция се е провела в 31 европейски държави. Установени са над 3833 "финансови мулета" и 386 души, които са ги набирали. Арестувани са общо 228 души. Жертвите на престъпленията са поне 4700.

Междувременно ГДБОП и Асоциацията на банките в България обединиха сили в информационната кампания #НеБъдиМуле. Целта е да се повиши общественото внимание към този вид измама.

"Финансово муле" е човек, който прехвърля незаконно придобити финансови средства между различни банкови сметки, често в различни държави, като за това получава комисиона. Според Европол в 95% от случаите "финансовите мулета" се използват за усвояване на незаконно трансферирани финансови средства, придобити от киберпрестъпления. Често крайната цел е да се финансират други престъпни дейности.

Дневник