Най-малко 100 тона пилешко месо със салмонела от Полша са стигнали до българския пазар, съобщи БНР, като цитира Агенцията по храните. Част от месото е иззето, засега няма данни за заболели от салмонелоза потребители.

"По отношение полското месо със салмонела нотификациите не са една или две. В България като засегната страна вече сме получили 16 такива нотификации", коментира доктор Кремена Стоева от Агенцията по храните пред БНР. Тя отказва да каже кога е дошло първото предупреждение от Европейската система за бързо реагиране. "Но към всяка влязла нотификация агенцията е предприела съответните мерки", уточни.

Въпреки мерките огромно количество полско пилешко месо със салмонела е стигнало до България. Д-р Стоева не е готова да говори за конкретни количества. "Най-малко сто тона през една фирма, която е излязла в медиите, аз не мога да кажа, е изтъргувала на българския пазар", каза Стоева.

Салмонелата не е устойчива на високи температури и ако месото е топлинно обработено, риск от зараза няма, разясни експертът.

Дневник