След скандал и обвинения в скрити коалиции мнозинството в парламента не успя да постигне консенсус за размера на партийната субсидия през следващата година. Предложенията бяха две - на Министерския съвет, което е субсидията да остане 1 лев на глас, и на БСП, което предвижда тя да бъде 8 лв. на глас.

Гласуването бе по време на приемането на Закона за държавния бюджет за 2020 г. на второ четене днес.

По разпореждане на премиера Бойко Борисов през лятото парламентът намали субсидията от 11 на 1 лев на глас. До предложението се стигна, след като "Шоуто на Слави" информира, че в продължение на години партиите са получавали не по 11, а - по 13.23 лв. на глас. Заради намаляването на субсидията след среща на ГЕРБ с Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски от ДПС парламентът даде възможност партиите да бъдат финансирани от юридически лица.

Има (ли) скрити коалиции

Публично ГЕРБ заемаше позицията, че размерът на субсидията трябва да остане 1 лев на глас, но днес неофициално се заговори, че депутатите на Бойко Борисов са склонни да направят трик с кворума, за да се приеме предложението на БСП за 8 лева на глас. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обвини двете основни партии в скрита коалиция, а те отрекоха. Социалистите дори обявиха, че възможността за бизнес финансиране на партиите е въведена благодарение на коалиция между ГЕРБ и ДПС.

Преди гласуването БСП отново обяви, че намаляването на субсидията цели убийство на опозиция, а финансирането от юридически лица застрашава демокрацията. От ГЕРБ обаче казаха, че ще гласуват за 1 лев на глас, но са готови за широк дебат. Тази заявка бе последвана от съгласието на ДПС, че дебат трябва, но и от настояване субсидията да бъде поне 10 лева на глас.

След поименна проверка на депутатите в залата, поискана от ДПС, за да не може някой да избяга от гласуването, бе отхвърлено предложението на БСП за 8 лева субсидия на глас. Това стана, след като БСП и "Обединени патриоти" подкрепиха предложението, но ГЕРБ, ДПС и "Воля" бяха против. Шестима депутати от ГЕРБ се въздържаха.

Предложението на Министерския съвет също не събра мнозинство. В подкрепа гласуваха единствено депутатите от ГЕРБ и "Воля", а БСП, ДПС и "Обединени патриоти" бяха против.

В дебатите се чуха фрази като "турска националистическа партия", "внук на идеолога на Възродителния процес", "българската психиатрична помощ е в тежки дни" и др.

Дневник