След скандали, безпрецедентно отхвърляне на всички предложения за размера на партийната субсидия за догодина и повече от час срещи по стаите в парламента ГЕРБ се противопостави на ДПС и прие предложението на БСП държавната партийна субсидия да стане 8 лева на глас. Въпреки това в законодателството остава възможността партиите да бъдат финансирани от бизнеса.

Първоначално Министерският съвет предлагаше субсидията за 2020 г. да остане 1 лев на глас, но днес в кулоарите на парламента неофициално се заговори, че депутатите на Бойко Борисов са склонни да направят трик с кворума, за да се приеме предложението на БСП за 8 лева на глас. След това обаче ДПС публично обяви, че има скрита договорка между ГЕРБ и БСП и не бе прието нито едно от предложенията.

След повече от час разговори финансовият министър Владислав Горанов обяви, че "Обединените патриоти" настояват да се подкрепи предложението на БСП за 8 лева на глас - мнение, което ГЕРБ уважавала. Така с процедурни хватки, заради които ДПС заплаши с оставка председателя на парламента Цвета Караянчева и напусна залата, бе прието партийната субсидия за 2020 г. да е 8 лева на глас. "За" бяха 183 депутати от ГЕРБ, БСП, "Обединени патриоти" и "Воля", които подкрепиха на второ четене съответния текст в Закона за държавния бюджет за 2020 г.

Без субсидия за час и малко

Час и половина по-рано ГЕРБ отстояваше предложението субсидията да остане 1 лев на глас, но то бе подкрепено единствено от депутатите на Бойко Борисов и Веселин Марешки и не събра мнозинство, т.е. не бе прието на две гласувания. Отхвърлено, но само веднъж остана и предложението на БСП за 8 лева субсидия на глас, което бе подкрепено само от БСП и "Обединени патриоти", а ГЕРБ, ДПС и "Воля" бяха "против". Така за кратко се оказа, че в Закона за държавния бюджет за 2020 г. няма да има запис за държавната партийна субсидия, т.е. такава няма да има.

След повече от час консултации какво да се прави всички без ДПС демонстрираха воля субсидията да стане 8 лев на глас. Финансовият министър Владислав Горанов каза, че правителството е предлагало 1 лев на глас, но ГЕРБ уважава мнението на коалиционния си партньор "Обединени патриоти". Преди това и в ГЕРБ имаше мнения, че 1 лев на глас е популизъм, но не и смелост да бъдат повтаряни публично.

По разпореждане на премиера Бойко Борисов през лятото парламентът намали субсидията от 11 на 1 лев на глас. До предложението се стигна, след като "Шоуто на Слави" информира, че в продължение на години партиите са получавали не по 11, а по 13.23 лв. на глас. Заради намаляването на субсидията след среща на ГЕРБ с Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски от ДПС парламентът даде възможност партиите да бъдат финансирани от юридически лица.

Какво иска ДПС

След като по-рано днес разобличиха скрита коалиция между ГЕРБ и БСП за увеличение на 8 лева на партийната субсидия, тази вечер депутатите от ДПС направиха всичко възможно това да не се случи. При първите гласувания бе поискана поименна проверка на народните представители в пленарна зала, за да не може да излязат депутатите от ГЕРБ, което да осигури по-нисък кворум за приемане на предложението на БСП. При обсъждането на текстовете от ДПС обаче заявиха, че са готови на дебат и казаха, че за малките партии е приемливо субсидията да бъде 10 лева на глас. Депутатите от движението дори гласуваха "против" двете предложения.

След консултациите обаче ще разбра, че ще има прегласуване на предложението на БСП за субсидия от 8 лева на глас, което според някои е трето четене, но според други - възможно, защото текстът е гласуван само веднъж на второ четене. Депутати от ДПС се опитаха да направят всичко възможно да не се стигне до ново гласуване, а партийният лидер Мустафа Карадайъ дори обяви, че ДПС ще си преосмисли отношението си към някои депутати и партии. Накрая каза, че може да иска оставка на Цвета Караянчева, която нарушавала парламентарния правилник. Преди окончателното гласуване депутатите от движението напуснаха залата, а след това Карадайъ обяви, че е лъснало съглашателството между ГЕРБ и БСП.

Така се разбра, че ДПС иска поне 10 лева на глас, но предпочита да няма субсидия, вместо да подкрепи предложението на БСП за 8 лева. Финалните гласувания днес не отменят възможността партиите да получават и дарения от юридически лица, която бе въведена след среща на ГЕРБ с Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски от ДПС. Заради нея БСП твърди, че има скрита коалиция между партиите на Бойко Борисов и Ахмед Доган.

Дневник