Два водещи италиански клуба спряха достъпа на "Кориере дело спорт" заради расисткия скандал, разразил се в четвъртък в Италия. Спортният всекидневник излезе с водещо заглавие "Черен петък" на първа страница, като публикува снимки на Ромелу Лукаку от "Интер" и Крис Смолинг от "Рома" преди мача между двата състава в петък.

Ходът бързо предизвика огромен отзвук по света, като "Кориере дело спорт" понесе много критики.

"Рома" обяви, че заедно с "Милан" спират достъпа на журналистите от вестника до тренировъчните си бази до края на календарната година. За това време футболистите на двата отбора няма да участват в медийни активности с участието на изданието.

От "Рома" посочват, че в материала има антирасистко послание и затова спирането на достъпа на "Кориере дело спорт" е само до януари.

Редакторът на вестника Иван Дзадзарони заяви, че не вижда какво расистко има в заглавието. "Знаете ли колко подобни заглавия съм писал за 40 години? Защо трябва да се обяснявам пред интернет?"

Според него поставянето на Лукаку и Смолинг на челната страница е достатъчно силно послание. "Те са отлични футболисти, двамата играха в "Манчестър юнайтед", а "Черния петък" е навсякъде сега заради продажбите. Така че защо да не го използвам?"

Самият Лукаку заяви, че това е най-глупавото заглавие, което е срещал. "Продължавайте да подклаждате негативизъм и проблема с расизма, вместо да говорите за хубавия мач, който ще се играе на "Сан Сиро" между два големи отбора".

Дневник