1700 бакалаври и магистри завършиха тази година Шуменски университет „Епископ Константни Преславски“. На официална церемония днес в зала „Арена Шумен“ 740 от тях, учили във факултетите по хуманитарни, природни, технически науки, и във факултета по математика и информатика, получиха своите грамоти и дипломи. От 13 ч. е церемонията за абсолвентите от  Педагогическия факултет.

По традиция, преди да получат дипломите си за висше образование, абсолвентите положиха клетва за съпричастност и вярност към Шуменския университет. Те получиха поздравления от кмета на Шумен, областния управител, от ръководството на шуменски факултет на Медицинския университет.

„Днес вие с достойнство и чест ще получите дипломите си от Шуменския университет. Не забравяйте, че това е един от петте класически университета в страната. Той е наследник на Плисковско-преславската книжовна школа. Тази година е особена. През 2019 г. честваме 130 години от първите педагогически курсове в България, които са проведени в нашия университет и 100 години от първия педагогически институт в България. Това е вашият випуск. Затова всеки един от вас трябва да е горд, че е възпитаник на Шуменския университет. На добър час!“, каза в словото си ректорът на висшето учебно заведение проф. Георги Колев.

Отличникът на Випуск 2019 на ШУ е Деница Мичева, която завършва с пълно отличие бакалавърска степен в специалност „Връзки с обществеността“. „Днес е краят на едно четиригодишно пътуване към себе си, търсейки правилния път. Днес е и краят на безсънните нощи, дебелите книги и учебници, забавните ситуации по време на лекции и упражнения. Но това е и началото на един нов път. Пожелавам на всички  колеги с труд и упоритост, с борбен дух и търпеливост да се реализират професионално. Стремете се към високи върхове и винаги носете интелектуалната енергия и вдъхновение в себе си“, пожела на колегите си Деница Мичева и ги призова да не спират да учат с думите на Константин Преславски „Търсете книгите, защото в тях ще намерите вечния живот.“

След връчването на дипломите стотици черни шапки полетяха в небето пред зала „Арена Шумен“.

ШУМ.БГ