Срещу отлагането на влизането в сила на Закона за социалните услуги се обявиха днес 56 граждански организации. В отворено писмо, адресирано до премиера, парламента и министри, те посочват, че срещу приетия през февруари след пет години дебати документ в последните три месеца се е водила целенасочена кампания.

"Законът все още не е влязъл в сила, а в Народното събрание са депозирани три законопроекта: единият е за неговата отмяна, другият – за съществени изменения, а третият – за отлагане", описват абсурдността на ситуацията от организациите.

Те са на мнение, че законът може да даде необходима нормативна промяна, която да постави основите за предоставяне на достъпна, навременна, индивидуализирана, компетентна и качествена подкрепа на нуждаещите се. "Отказът от Закона за социалните услуги ще доведе системата до срив, това ще е отказ от реформа в сферата на социалната политика. Реформа, която всички ние очакваме от години", се казва в писмото.

В него се посочва още, че ако Законът за социалните услуги не влезе в сила, това ще бъде знак за отказ от реформи, а уязвимите групи, които зависят от помощи, ще станат още по-зависими и безпомощни. Финалният призив на организациите е законът да влезе в сила и да се пристъпи към разработване на подзаконовата нормативна база.

Дневник