Мениджърът на Антъни Джошуа - Еди Хърн, защити избора на Саудитска Арабия за място, където ще се проведе големият боксов мач с Анди Руис. Двамата ще се качат на ринга в събота вечерта в реванш за световната титла.

Решението мачът да е в Саудитска Арабия предизвика остри реакции от страна на различни организации, сред които и "Амнести". "Не казваме, че Антъни Джошуа не трябва да се бие в Саудитска Арабия, Но докато е там, трябва да използва публичния си образ, за да говори за положението в страната и да поставя въпроса за човешките права".

Според водещи световни медии страната използва спорта, за да чисти имиджа си от политически скандали и от режима си.

"Работата ни е да предоставяме на клиентите си възможности, които да променят живота им. Никой човек, журналист, медиа не може да казва на боксьора къде не може да отиде и да си изкара парите в такъв спорт. Има толкова много лицемери - хора, които са въвлечени в събитието... Вие сте тук и го отразявате. Защо сте тук, за да отразявате? Защото искате да привлечете възможно най-много погледи към сайта и новините на Би Би Си. Ние сме тук, за да свършим работа за нашия клиент", каза Хърн пред Би Би Си.

Той потвърди, че изборът на Саудитска Арабия е направен заради парите. "А и това е неутрално място, каквото Анди Руис искаше. Изведнъж се появява предложение от Близкия Изток и ако бях му казал: "Не се чувствам много удобно с това решение", той щеше да ми отговори да си търся нова работа. Защото това е боксът."

Хърн добави, че разбира поставянето на тези въпроси. "Мога да кажа, че нашият опит (в Саудитска Арабия) е първокласен. Не мисля, че идването му тук отнема от наследството му, а напротив - добавя, защото той представя бокса. Виждаме огромен тласък от саудитското правителство в този спорт. Той ще промени лицето на бокса в тази държава и в Близкия Изток."

Според Хърн Джошуа трябва да бъде оценяван заради рисковете, които поема.

Дневник