Трябва да бъде овладяна масовата обществена истерия, че някой ще вземе децата на хората и ще ги транспортира до Норвегия с неясни цели, каза пред медиите във Велико Търново вицепремиерът Томислав Дончев, цитиран от БТА.

Според него това е въпрос на комуникация, и точно такава трябва да бъде ролята на социалния министър - той трябва да е публичен комуникатор, каза Дончев. Той подчерта, че новоизбраният министър Деница Сачева ще се справи с това, защото има богат опит и като зам.-министър на труда и социалната политика и на образованието.

Той смята, че е важно да се направи стратегически преглед на всички социални услуги, които се предоставят към момента и техните перспективи поне за десетилетие напред. Вчера Народното събрание реши да отложи влизането в сила на новия закон за социалните услуги именно под натиска на разтревожени групи родители.

Освен всички традиционни предизвикателства пред социалното министерство е важно да се обърне внимание на въпроса, свързан с пазара на труда, където има дефицити и огромни нужди, каза Дончев. Според него все още в обществото има групи, които не са на пазара на труда, заради липсата на трудови навици и квалификация, а социалното министерство има инструментите да ги мотивира за да започнат да си търсят работа.

Пред журналистите Дончев коментира и субсидиите на партиите, които Народното събрание гласува, с думите: "Голяма бъркотия се получи". Той посочи, че трябва да се направи анализ на текстове и процедури дали това има шанс да бъде поправено и отбеляза, че в много случаи по сериозните въпроси нещата се случват бързо с едно парламентарно гласуване, а би било хубаво да има дискусия и дебат.

Дневник