Няма пропуски при диагностицирането и лечението не тригодишното дете, което почина през ноември, а родителите му свидетелстваха, че са били разкарвани от болница в болница.

Липсата на пропуски е установена по време на проверката на Изпълнителна агенция "Медицински надзор", съобщи пресцентърът на Министерството на здравеопазването. Тримата отстранени за времето на проверката директори на болници са върнати на работа.

Документацията от проверката, както и констативните протоколи от проверките в лечебните заведения СБАЛДБ "Проф. д-р Иван Митев", УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" и УБ "Лозенец", както и в практиката на личния лекар на детето, ще бъдат предадени на прокуратурата.

Окончателният доклад потвърждава причината за смъртта на детето – тежка двустранна хеморагична пневмония (двустранни масивни кръвоизливи в белите дробове), причинена от вирусна инфекция, при която са възникнали и допълнителни усложнения – тежки двустранни кръвоизливи, полиорганна недостатъчност в надбъбречните жлези, информира министерството. Именно тези усложнения са от съществено значение за изключително бързото развитие на болестта. Проверката на ИАМН не е констатирала пропуски в диагностично-лечебния процес.

Дневник