Половин година след мача, който мнозина специалисти определиха като "сензацията на века в професионалния бокс", идва ред за второ действие. Анди Руис се изправя срещу Антъни Джошуа в опит да защити световните си титли и да покаже, че триумфът му в Ню Йорк на 1 юни не е бил просто изненада.

Сега залогът е огромен, а погледите са насочени към Саудитска Арабия. Двубоят е гвоздеят в програмата на галавечерта от 22.45 ч. българско време и ще бъде излъчен по "Диема спорт 2".

"Сблъсъкът в дюните", както е озаглавено събитието, привлича огромно внимание по света. В центъра на прожекторите попадат двамата водещи боксьори, но много коментари и критики предизвика и изборът на мястото.

Има ли шанс "шишкото"

Преди половин година светът на спорта беше озадачен от напълно неочакваната победа на Руис (33 победи, 22 с нокаут, една загуба). Мексиканецът, наричан иронично "шишко" преди историческия си успех в "Медисън скуер гардън", впечатли с представянето си.

Сега, изненадващо за много специалисти, Руис се оказа дори по-тежък. Шампионът е 128.4 кг, което е с близо седем килограма повече спрямо двубоя в "Медисън скуеър гардън". Джошуа (23 победи, 22 с нокаут, една загуба) е свалил 4.5 кг от мача в Ню Йорк, вероятно в търсене на скорост и подвижност на ринга.

Руис обясни, че с този ход е търсел предимство. "Чувствам се отличнo. В Ню Йорк написах история, и сега ще сътворя история и тук в Саудитска Арабия", каза мексиканецът.

Успехът му преди половин година размести картите в тежката категория в професионалния бокс. Сега Джошуа иска да си върне поясите на Международната боксова федерация (IBF), Световната боксова асоциация (WBA) и Световната боксова организация (WBO).

"Ще бъде невероятна вечер и съм развълнуван, че толкова много мои фенове ще бъдат тук, особено от Великобритания. Определено ще бъде вечер, за която хората ще разказват на внуците си, че са присъствали. Това ще е една емблематична вечер за бокса", заяви Джошуа, който отново е в ролята на фаворит на букмейкърите.

Добре дошли в пустинята

Темата за избора на Саудитска Арабия доведе до много критики от различни правозащитни организации. Мениджърът на Джошуа - Еди Хърн, заяви, че в основата са парите.

Официална информация за хонорарите няма, но според различни твърдения бившият шампион ще получи между 20 и 80 млн. долара. За Руис сумата е по-ниска, но двойно по-висока от тази в Ню Йорк - между 12 и 15 милиона долара.

"Не казваме, че Антъни Джошуа не трябва да се бие в Саудитска Арабия, Но докато е там, трябва да използва публичния си образ, за да говори за положението в страната и да поставя въпроса за човешките права", обявиха от "Амнести".

"Работата ни е да предоставяме на клиентите си възможности, които да променят живота им. Никой човек, журналист, медиа не може да казва на боксьора къде не може да отиде и да си изкара парите в такъв спорт. Има толкова много лицемери - хора, които са въвлечени в събитието... Вие сте тук и го отразявате. Защо сте тук, за да отразявате? Защото искате да привлечете възможно най-много погледи към сайта и новините на Би Би Си. Ние сме тук, за да свършим работа за нашия клиент", каза Хърн пред Би Би Си.

Той потвърди, че изборът на Саудитска Арабия е направен заради парите. "А и това е неутрално място, каквото Анди Руис искаше. Изведнъж се появява предложение от Близкия Изток и ако бях му казал: "Не се чувствам много удобно с това решение", той щеше да ми отговори да си търся нова работа. Защото това е боксът."

Хърн добави, че разбира поставянето на тези въпроси. "Мога да кажа, че нашият опит (в Саудитска Арабия) е първокласен. Не мисля, че идването му тук отнема от наследството му, а напротив - добавя, защото той представя бокса. Виждаме огромен тласък от саудитското правителство в този спорт. Той ще промени лицето на бокса в тази държава и в Близкия Изток."

Според Хърн Джошуа трябва да бъде оценяван заради рисковете, които поема.

Идва ли ред на Пулев

Българинът Кубрат Пулев е уверен, че е дошъл неговият ред да се бие за световната титла. Той е задължителен претендент на IBF и очаква изхода на мача тази вечер.

Евентуална втора победа на Руис може да отвори вратите за мигновени разговори с шампиона на Световния боксов съвет (WBC) Дионтей Уайлдър, който трябва да се изправи срещу Тайсън Фюри през февруари.

Преди дни Хърн също заяви, че Пулев ще трябва да чака своя ред.

Дневник