Чехкинята Естер Ледецка спечели спускането в Лейк Луис, валидно за Световната купа по ски алпийски дисциплини. Състезателката, която през 2018 г. шокира света с олимпийски титли в сноуборда и супер-Г в алпийските ски на игрите в Пьонгчанг, отново показа класата си.

Ледецка не беше слагана сред фаворитите за старта в канадския зимен център, след като това беше първо състезатение в ските за нея от средата на март. Тя се спусна с 26-и стартов номер и изпревари с 35 стотни Корин Сутер от Швейцария.

Трета завърши Щефани Фенир от Австрия. В топ 10 влязоха още Нина Отлиб, Виктория Ребенсбург, София Годжа, Никол Шмидхофер, Киара Вайдъл, Никол Делаго и Микаела Шифрин.

Това беше първото спускане за сезона и общо пети старт в Световната купа. Дотук има четири различни победителки, като само Микаела Шифрин е с две победи от двата проведени слалома.


"Със сигурност аз съм по-шокирана от всички останали. По време на спускането си не останах много доволна, дори бих казала, че изпитах разочарование, но идвайки на финала се изненадах от времето си", каза Ледецка след състезанието.

Тя напомни, че №26 е бил на късмет за нея и Пьонгчанг, като именно с 26-и номер участваше в супер гигантския слалом на олимпиадата. Въпреки победата си в Лейк Луис Ледецка уточни, че не е решила в колко старта ще участва през сезона, като дори не е сигурна дали ще кара в старта от супер-Г в Сен Мориц през следващия уикенд.

Победата е първа за чехкинята в нейния 34-и старт в Световната купа. Дотук най-доброто класиране на Ледецка беше седмо място в спускане именно в Лейк Луис през 2017 г.

След пет проведени старта в генералното класиране води Шифрин с 366 точки, следвана от Мишел Гизин със 160 и Петра Влъхова, която има 138.

При мъжете се проведе супер-Г в американския курорт Бийвър крийк, а победата грабна швейцарецът Марко Одермат. Втори се класира Александър Оомод Килде, а трети Матиас Майер. Това беше пети различен победител от пет старта през сезона.

В класирането за Големия кристален глобус води Майер с 221 точки, следван от Доминик Парис със 180 и Одермат със 170.

Дневник