С празничен концерт под надслов „Прегръщам ви родни планини“ хор Планинско ехо ще отбележи 40 години от създаването си и международния ден на планините, който е отбелязва на 11 декември.

Концертът ще се състои на 9 декември от 14,00 часа в читалище „Напредък“ в Шумен. Входът е свободен.

Хор “Планинско ехо” е основан през 1979 г. Хорът поддържа репертоар от туристически и патриотични песни, песни за Шумен и родния край. Диригент на хора от средата на 2008 година е Наташа Христова, а корепетитор Димитър Кукушков.

Ежегодно, от 2013 година  хоровият състав посвещава на 11 декември – международен ден на планините и световен ден на хоровото изкуство празничен концерт, а от 2016 година е редовен участник в националната хорова инициатива на Българския хоров съюз „България пее”.

„Планинско ехо“ се включва в празнични концерти  на туристически хорове от страната, както и в културния живот на гр. Шумен. От 2004 години съставът е съучредител и член на Сдружение  „Северняшко ехо”, в което влизат туристическите хорове на Шумен, Велико Търново и Плевен.

Хорът редовно участва в организирания от Сдружението на туристическите хорове в България Национален песенен празник „Песните на България”. През 2014 година шуменският хор беше домакин на XXVI-ия Нацинален песенен празник „Песните на България”. През 2015 година издаде сборник с туристически и патриотични песни „С песните на Люба и приятели”, финансиран по проект на Общински фонд "Култура"-гр.Шумен и посветен на дългогодишната диригентка Любка Пейчева,.

ШУМ.БГ