С промени в Наказателно-процесуалния кодекс се създава фигура на "независим прокурор", който да разследва сигнали и данни за извършено престъпление от главния прокурор, без да му докладва на нито един етап от разследването, обяви лично премиерът Бойко Борисов на извънредно заседание на правителството тази сутрин.

В опит спешно приеманият законопроект да се представи за изпълнение на изискванията на Венецианската комисия, Борисов анонсира, че с промените ще се въведе и по-голяма отчетност – главният прокурор ще трябва да се отчита не само с годишен доклад пред парламента, както е в момента, но се предвижда да бъде изслушван на всеки три месеца. Освен това ще има възможност всяка парламентарна комисия да го кани на изслушване, ако има въпроси към него. Промените бяха накратко обявени от премиера и министъра на правосъдието Данаил Кирилов по време на свиканото днес извънредно заседание на Министерския съвет.

Венецианската комисия и Комитетът на министрите към Съвета на Европа са безпощадно ясни, че предложенията на кабинета няма да решат проблема с безконтролната и неограничена власт на главния прокурор. Даже могат да влошат положението. Вчера те разкритикуваха остро проектозакона на Данаил Кирилов.

Единственото отстъпление на правителството от досегашните му намерения е, че се отказва да създава еднаква процедура за разследване на главния прокурор и шефовете на върховните съдилища. Тя щеше да позволи с лекота да се образува дело срещу някой от двамата председатели на съда и той автоматично да бъде отстранен от поста си само на това основание.

"Нашето предложение беше "тримата големи" да имат еднаква подсъдност. Те смятат, че това би накърнило правата, съобразяваме се и оставяме само това да се търси наказателна отговорност само на главния прокурор", добави Борисов.

"Желанието ни е да се съобразим с препоръките на Венецианската комисия. Веднага след решението днес ще изпратим на заинтересованите комисари нашето решение. Имам ангажимент да бъде подкрепен, за да стане максимално бързо", обяви Борисов на извънредното заседание, премълчавайки пълния крах на законодателната си инициатива във Венецианската комисия и Комитета на министрите и в останалите й детайли.

"Досега, ако имаше сигнал срещу главния прокурор, негов подчинен го разследваше и му докладваше. Създаваме ново звено – независим прокурор, разследва и не докладва на обвинението, нито в хода на разследването. Той не е зависим от главния прокурор", каза още премиерът, но не уточни кой ще го избира. Венецианската комисия от години е категорична, че независим орган за разследване на главния прокурор не може да бъде избран от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, защото самата тя е държава в подчинение от главния прокурор.

"Въвежда се изслушване на главния прокурор в парламента – освен годишните отчети ще има и на всеки 3 месеца. Благодаря на комисията, че ни дава възможност да се съобразим с Конституцията", допълни още Борисов.

"Вече и съдиите, и прокурорите трябва да се успокоят, да си вършат работата и да не се занимават с партийни дела, за това си има политически партии", заяви премиерът.

"Предложените промени са изцяло в конституционната рамка. Създава се фигура, която има независимост и провежда разследване. Предвидено е и изслушване на главния прокурор в парламента – освен годишен отчет, да бъде изслушван и пред всяка парламентарна комисия, която има желание за това", обясни министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

Министърът на финансите Владислав Горанов каза, че с промените не се предвиждат допълнителни финансови тежести и от първи прочит не смята, че има нужда от промени в бюджета.

Все още остава неясно обаче по какъв ред ще бъде избиран или назначаван "независимия прокурор".

Становищата на Венецианската комисия не са задължителни за изпълнение, но са препоръчителни. Премиерът Бойко Борисов преди дни увери, че всички препоръки на комисията ще бъдат изпълнени. Той изрази и готовност за бързи промени.

В интервюто си по Би Ти Ви в сряда обаче той обяви съвсем друг вариант, който уж му бил препоръчан в черновата на Венецианската комисия. "За подсъдността на главния прокурор те казват, че трябва да има абсолютно независимо прокурорско звено, с две трети да се избере от прокурорската колегия и ако има извършено престъпление, този прокурор да може да го проведе това разследване, без да се отчита на никого", обясни премиерът. Той се възползва от факта, че никой още не е виждал черновата, и изрази готовност промените да се приемат набързо – "още в събота", от Министерския съвет.

Препоръките на Венецианската комисия са важни, особено в светлината на последните признания на главния прокурор Сотир Цацаров и премиера Бойко Борисов, че изборът на съдебните ръководители се случва извън съдебния съвет. Заради изявленията им председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов призова да бъдат разследвани за търговия с влияние.

Дневник