тговорността за кризата с водата в Перник е на управлението на ВиК дружеството. Това каза днес в ефира на "Дарик радио" министърът на околната среда и водите Нено Димов. По негови думи информацията, която получава министерството, идва от ВиК, а притокът на вода тази година е по-малък от миналата.

"Факт е, че има и подаване на вода към Радомир, което от 2003 г. досега е разрешавано само в извънредни ситуации, а такива ситуации през последните две години не сме уведомявани да има. Тоестq това не е било разрешено", добави той, подчертавайки отново, че и това е работа на ВиК. Димов изтъкна, че "Студена" е единственият язовир в страната, на който екологичният отток се осигурява едва след като се осигури питейно-битовата вода.

Като най-голям проблем обаче Димов посочи загубите на вода, които са около 75%. Затова и според него първостепенно внимание трябва да се отдели на ремонтирането на водопреносната система. "В момента в Европа се водят дебати за максимално допустими загуби от 23%", каза той и посочи, че ако загубите се ограничат до 30%, това ще разреши голяма част от наличните проблеми.

По негови думи цената на водата трябва да е "обществено и социално поносима", но тъй като сега потребителите плащат и загубите по водопреносната мрежа, дори и при едно увеличение нещата биха се изравнили.

От 18 ноември в Перник вода има по пет часа сутрин и пет вечер. Като причина първоначално беше сочена сушата, но се оказа, че факторите са няколко, сред които и лошо управление на ресурсите и инфраструктурата. На 4 декември правителството освободи областния управител на града Ирена Соколова заради водната криза.

Дневник