Националната агенция за приходите провежда акция в обекти в София заради задължения в размер на близо 15 млн. лв., съобщи БНР.

Говорителят на институцията Росен Бъчваров обяви пред радиото, че за данъчни нарушения се предвижда запечатване, което може да стигне до един месец. За фирми, които дълго време и умишлено не плащат дължимото, е предвиден опис на имущество, което може да бъде обявено на публична продан.

"Не случайно бяха предложени промени в законодателството, за да бъде ограничена тази практика на, най-общо казано, фирмена зараза, оперирането на един и същи обект от нови и нови дружества", обясни Бъчваров.

Описа като доста значим проблема с няколко вериги ресторанти в София. "Днес проблемът се състои в това, че се превърна в практика едно и също заведение да бъде експлоатирано от много на брой фирми, т.е. създава се едно дружество, то работи, работи, ако възникне някакъв данъчен проблем на следващата сутрин се оказва, че обектът се стопанисва от следващата фирма и така този цикъл продължава безкрайно, като предходните дружества трупат задължения често в размер на милиони", допълни говорителят на НАП.

Дневник