Кметът на София Йорданка Фандъкова призова в публикация в страницата си във "Фейсбук" жителите на столицата, които се отопляват на дърва и въглища, при възможност да се отопляват по някакъв друг начин. Причината за това е, че за последното денонощие нивата на фини прахови частици са били три пъти повече от нормата (50 мкг/куб. м.) на 4 от 5-те станции в града.

Според страницата на общината замърсяването на въздуха с фини прахови частици, се вижда замърсяване над нормата в "Дружба","Надежда", "Павлово", "Хиподрума" и "Младост".

Фандъкова уточнява, че според прогнозата концентрацията на фини прахови частици в рамките на днешния ден ще намалее. Във връзка с повишението днес екипи на Столичния инспекторат извършват проверки за нерегаментирано горене на отпадъци, както и проверки на строителни и търговски обекти. По думите на кмета в последните дни са извършени над 60 проверки.

"Призоваваме гражданите, които се отопляват на дърва и въглища и имат възможност, да използват друг начин на отопление. През зимата около 40% от замърсяването на въздуха идва от битовото отопление на дърва и въглища. В дни с мъгла, то се задържа в приземния слой и поради котловинния характер на релефа на София трудно се разсейва, пише Фандъкова.

Тя добавя, че Столична община е защитила проекти за безплатната подмяна на печките на дърва и въглища на 20 хил. домакинства в София и призовава гражданите, които използват този начин на отопление, да подават заявление за участие. В момента Столична община монтира и комини филтри на домакинства, които използват твърдо гориво за отопление в районите "Красна поляна" и "Слатина".

Фандъкова отбелязва и че на сайта www.air.sofia.bg се публикуват в реално време стойностите на фини прахови частици, а от началото на декември е пуснато мобилното приложение SofiAir, което дава информация за допълнителните мерки, които общината въвежда при повишени нива на замърсяване.

Дневник