Поведението на ГЕРБ по въпроса с партийната субсидия нанесе имиджова щета както на ГЕРБ, така и на самия премиер. Такава е позицията на ДПС по случая след като през седмицата ГЕРБ изтъргува предложението на БСП за вдигането й от равнището сега от 1 лев на 8 лева догодина срещу кворум за приемането на бюджета. Още преди да се стигне до този текст в пленарна зала ДПС обяви, че има договорка между ГЕРБ и БСП по темата.

Наистина е нужно макар и със закъснение ГЕРБ да изпълни ангажимента си като водеща политическа сила и дебатът за партийното финансиране да започне, обяви пред БНР Йордан Цонев от ДПС. Според него при този дебат трябва да се предложи справедлив и прозрачен модел, да се определят правила за какво може да се харчи партийната субсидия и контрол. Ние сме за този дебат и ще участваме в него, обяви Цонев.

Разказа, че на среща между представители на ГЕРБ и ДПС през лятото, когато се стигнало до сваляне на субсидията до 1 лев е било обещано от Менда Стоянова и Даниела Дариткова, че този дебат ще се състои преди приемането на бюджета, но това не се случило.

Посочи и че не се разбира на базата на какво е определена сумата от 8 лева, за което вчера премиерът Бойко Борисов разпореди анализ на финансовия министър Владислав Горанов.

В отговор на въпрос Цонев обяви, че ДПС е в явно, а не в тайно съглашателство по няколко теми - ЕС, НАТО, данъците и бизнес средата. Това не е съглашателство, това е принципна позиция, допълни той.

Дневник