Ако го няма метрото в момента, 79 хил. тона вредни вещества годишно повече ще се изхвърлят във въздуха на София. Когато се пусне третата линия, ще станат 90 хил.. Това каза изпълнят директор на "Метрополитен" Стоян Братоев в сутрешния блок на БНТ.

Тази сутрин дори Столичната община отчете три пъти над нормата завишаване на фините прахови частици във въздуха на София. В ранния следобед по-голямата част от града се изчисти заради вятъра. Още по темата четете тук.

По думите му ползите от метрото са несравними. "С пускането на метрото трафикът в София намалява значително. За съжаление броят на колите расте всеки ден. Ако няма метро в момента, трафикът трябва да бъде с 25 % по-голям. 10 % увеличение на трафика почти блокира основните кръстовища в града, така че правете сметка какъв е ефектът", добави Братоев.

Според Братоев на ден софиянци икономисват над 110 хил. човекочаса от факта, че ползват метро, вместо леки коли или друг вид транспорт.

Той обяви, че строителната част на третия метродиаметър, докъдето е построен, е завършена в срок, а сега предстои тестването на третата.

"Единственото, което предстои, са единичните изпитания, въвеждане на информация, стотици хиляди данни трябва да се въведат във всяка система, след това да се провери дали са въведени правилно", обясни изпълнителният директор на "Метрополитен".

Той посочи, че като геоложки условия в процеса на работа третата линия на софийското метро е била много трудна за изграждане. "Изключително много подземни води, слаби почви", допълни Братоев.

Дневник