Трийсет и четири годишна министърка е номинирана да стане най-младият премиер на Финландия и третата жена, която застава начело на финландско правителство, предадоха "Асошиейтед прес" и ДПА, цитирани от БТА.

Би Би Си отбелязва, че когато встъпи в длъжност, Сана Марин ще бъде най-младият премиер в света. Новозеландският министър-председател Джасинда Ардерн е на 39 години, а украинският премиер Олексий Хончарук - на 35.

Финландската социалдемократическа партия избра Сана Марин пред Анти Линтман да поеме най-високия пост в правителството при резултат от 32 срещу 29 гласа.

 Марин е заместник-председател на партията, депутат от 2015 г. и до тази седмица служеше като министър на транспорта и комуникациите.

Досегашният премиер Анти Рине подаде оставка във вторник, след като ключов коалиционен партньор - Финландски център - оттегли подкрепата си, мотивирайки се с липса на доверие. Рине беше подложен на критики заради реакцията на правителството на кризата с националната пощенска служба, чиито служители стачкуваха две седмици миналия месец.

Кандидатурата на Марин трябва да получи одобрение в парламента, преди тя да стане третата жена - премиер на Финландия, и най-младият ръководител на правителството.

"Гардиън" посочва, че партията на Марин е най-голямата в петчленната управляваща коалиция, а останалите четири партии също са ръководени от жени

Тя игнорира въпросите за възрастта си и каза пред репортери: "Никога не мисля за възрастта или пола си. Мисля за причините, поради които влязох в политиката, и за нещата, заради които спечелихме доверието на електората."

Финландската телевизия YLE посочва, че Марин е била отгледана от самотна майка и е била първата в семейството си, учила в университет.

Финландия е ротационен председател на Съвета на ЕС до края на годината.

Дневник