21 деца от клуба по художествена гимнастика "Ритмик" днес сутринта се явиха на изпит за покриване на 1-во ниво по програмата „Спортно-технически нива в художествената гимнастика”. Това ниво от следващата година е задължително, за да може състезателките да участват в турнири от държавния спортен календар. Нивата, които покриват гимнастичките са до 10-то. Системата е разработена с цел подобряване техниката и уеднаквяване изпълнението на основни упражнения в художествената гимнастика при най-малките.

Днес малките шуменски момичета бяха изпитвани в зала „Плиска“ от трикратната световна и трикратна европейска шампионка по художествена гимнастика Мария Петрова, бронзовата медалистка с ансамбъла от Рио 2016 Любомира Казанова, Мария Кънчева, треньор по художествена гимнастика, Мария Гатева, гл. ас. от НСА.

По време на изпита момичетата от Шумен трябваше да покажат упражнения и стъпки от балета, уменията си да държат уред, да импровизират и танцуват на определена песен, бяха оценявани до каква степен са развили качества, като гъвкавост, скокливост и др.

„За първи път сме в Шумен и сме щастливи от това. Българската федерация идва на място, за да види в какви условия работят клубовете, с колко деца, какви умения имат те. Ние от своя страна ги изпитваме и виждаме нивото, до което са достигнали. Не е сложно, защото всяко детенце, ако не успее днес да покрие нивото, може да се представи отново, след като поработи по елементите, по които сега не се е справило и да се представи още веднъж“, каза преди началото на изпита Мария Петрова, която е и заместник-председател на Управителния съвет на Българската федерация по художествена гимнастика.

Тя допълни, че въведената система за покриване на определени нива не е нова. „Тези изпити всъщност не са нови. Аз съм щастлива, че ние като ръководство на Българската федерация по художествена гимнастика и най-вече Илияна Раева, която ни задвижи, да върнем обратно този начин на подготовка и работа в България, който го имаше преди години и беше успешен. Имахме една единна програма, по която се работеше. По нея работиха всички спортове. Тази единна програма създава една много солидна база на всички, които се занимават с художествена гимнастика. Когато получеха тази база момичетата успяваха да надграждат нагоре качество, могат да правят все по-сложни и сложни упражнения“, каза още Мария Петрова. По думите крайната цел на тази програма е постигна на още по-големи успехи в художествената гимнастика. „Когато децата дойдат в националния отбор, треньорите да не ги учат тепърва как да държат лента, как се работи с въже, как да държат телата си, а те вече да са стъпили на една солидна основа“, обясни Петрова.

Заместник-председателят на УС на БФХГ каза още, че вече 1800 деца от страната са преминали изпити за покриване на различните нива. Предстоят и още. След Шумен комисията се насочва към Търговище.

ШУМ.БГ