Започна специализирана полицейска акция срещу шофирането след употреба на алкохол и наркотични вещества, която ще продължи до 15 декември, съобщи пресцентърът на МВР. Тя е по линия на Европейската мрежа на службите на "Пътна полиция" (TISPOL). Според статистиката една от трите основни причини за възникване на тежки инциденти по пътищата на Европа с голям брой жертви е точно управлението на моторно превозно средство след употреба на алкохол и/или наркотични вещества.

По време на проверките пътните полицаи ще следят и за валидна задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, невръчени електронни фишове, както и за неплатени глоби.

Това е втората такава операция за годината. Предишната се проведе през юни и при нея бяха установени 260 шофьори, употребили алкохол и наркотични вещества, сочат данните на МВР.

От полицията съобщиха още, че на вчерашния студентски празник са станали 15 тежки катастрофи с водачи, които са употребили алкохол. Няма данни за инциденти заради наркотични вещества.

В зависимост от количеството алкохол в кръвта санкциите за шофьорите са различни, припомнят от МВР. При установени от 0.5 промила до 1.2 става въпрос за спиране на автомобила от движение и дерегистрирането му, както и глоба от 500 до 1000 лева и лишаване на водача от правоуправление от 6 месеца до 1 година. При концентрация над 1.2 промила вече става въпрос за престъпление, свързано с транспорта, и в зависимост от тежестта на нарушението може да се стигне до лишаване от свобода до 5 години.

Дневник