Русия получи забрана да участва в големи международни състезания за четири години, като в това число влизат олимпийските игри в Токио 2020 и световното по футбол в Катар през 2022 г. Освен това страната е лишена от възможността да приема световни първенства.

Решението е на изпълнителния комитет на Световната антидопингова агенция (WADA) и е взето единодушно на заседание в Лозана. То е наложено заради манипулиране на данните от московската лаборатория.

Допинг скандалът с Русия започна през 2015 г. Тогава WADA откри мащабна схема за допинг, подкрепяна от държавата. Впоследствие Русия беше извадена от олимпийските игри в Рио де Жанейро 2016.

Преди година WADA възстанови правата на Руската антидопингова агенция (РУСАДА), за което понесе много критики. Тогава страната изпълни условията, едно от най-важните от които беше да предостави данните от московската лаборатория. WADA отчете това като успех, но по-късно обяви, че получената информация вероятно е манипулирана.

Русия няма да може да използва знамето, химна и да се изписва името ѝ на олимпийски игри и други спортни събития. Спортистите, които докажат, че са чисти, могат да участват под неутрален флаг.

Русия има 21 дни да обжалва пред Спортния арбитражен съд в Лозана.

Въпреки наказанието руският национален отбор по футбол ще може да участва на европейското първенство, на което Санкт Петербург ще приеме мачове, тъй като надпреварата е организирана от УЕФА. Русия обаче няма да може да играе на световното по футбол в Катар през 2022 г.

Дневник