Руският президент Владимир Путин и украинският му колега Володимир Зеленски са се съгласили на пълно прекратяване на огъня в Източна Украйна до края на 2019 г.

Това се разбира от съвместeн документ, приет при първата им двустранна среща в Париж. Разговорите им се състояха в деня на четиристранен диалог в "нормандски" формат в Париж заедно с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон.

Първата от три точки, отнасяща се до прекратяване на огъня, включва и усилия до края на годината да бъдат освободени и разменени задържаните от двете страни в хода на конфликта на принципа "всички за всички", с пълен достъп на Червения кръст до задържаните.

Втората точка е раздалечаване на силите на Киев и бойците в още три точки на контакт в Донбас до март 2020 г. (преди месец и половина това се случи за пръв път в три точки в Източна Украйна). Минските споразумения (приети в същия четиристранен формат преди над четири години) трябва да се прилагат и да се работи за утвърждаване на специалния статут (възможност местно самоуправление) и изборите в Донбас, които да бъдат признати от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Третата точка гласи, че четиримата трябва да се съберат - отново в този формат - в следващите четири месеца, за да видят дали има резултат от решенията им. Трябва да се обсъдят и "политическите условия и тези, свързани със сигурността, за местни избори" в Донбас.

Какво обявиха лидерите

На последвала пресконференция се спомена и съгласието прекратяването на огъня да се наблюдава денонощно - 24 вместо досегашните 12 часа.

На пресконференцията Зеленски, който бе под натиск от опозицията да не прави големи отстъпки пред Путин, каза, че е подчертал нуждата да се върне "пълният контрол" на Киев над Източна Украйна и да бъдат изтеглени оттам всички тежки оръжия. Той припомни позицията на Киев, че няма как Украйна да бъде федерална държава - нещо, което Москва преди е настоявала да се промени в украинската конституция.

Този въпрос е важен и заради понятието "особен статут на Донбас", който Путин иска да бъде записан в конституцията на Украйна. Зеленски досега предлагаше това да е само част от нов закон или да бъде продължен старият, който е в сила, но на практика не се прилага. Путин добави, че Москва държи говорещите руски в Украйна да имат "равни права" с останалите.

Макрон, когото западни и руски експерти наблюдаваха внимателно заради значението на срещата за бъдещите му отношения с Путин, заяви, че новата архитектура на европейската сигурност изисквада бъде решена украинската криза. По думите му между Киев и Москва остават различията за това кога да са изборите в Източна Украйна. Вотът, който е важно условие на Русия, е част от т. нар. формула на Щайнмайер, която представители на Зеленски се ангажираха да бъде изпълнена на среща в Минск тази есен.

Зеленски вече е предупреждавал, че не би приел избори, преди Украйна да е поела напълно контрола върху източната си граница.

Меркел заяви, че е доволна от разговорите и че при тях е показана "добра воля" за решаване на кризата, макар че работата тепърва предстои.

Путин след срещата със Зеленски: Доволен съм

Срещата на Путин и Зеленски изненада някои журналисти. След над два часа и половина четиристранни разговори екипите на украинския президент и Кремъл обявиха, че се очаква пресконференция на четиримата лидери, след като държавните глави на Русия и Украйна приключат.

Вместо това в средата на този разговор на четири очи бе съобщено, че Меркел и Макрон отново ще се присъединят към тях. Това се случи след час, около 22:15 ч. българско време, а съвместното изявление бе над два часа и половина по-късно.

Путин нарече разговора със Зеленски "конструктивен" малко след срещата и, попитан от журналисти за резултата от нея, каза на английски: "Доволен съм." И украинският президент потвърди това, като нарече диалога с Путин "много позитивен", но добави, че има нерешени въпроси.

Дневник