Европейският съюз ще създаде режим за санкции "в стил "Магнитски", за да наказва нарушителите на човешките права. За това се споразумяха външните министри на блока в понеделник, предаде "Политико".

По време на пресконференция след срещата им новият върховен представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел описа човешките права като "ясен приоритет за европейците и моя мандат".

Той обясни, че "след искане от страна на няколко държави членки се съгласихме да започнем подготвителна работа за световен режим за санкции за решаване на проблема с нарушенията на човешките права, който ще бъде еквивалентът на Европейския съюз на т.нар. закон "Магнитски" на САЩ".

 Законът "Магнитски" беше подписан през декември 2012 г. от тогавашния президент Барак Обама и беше насочен към руснаци, смятани за отговорни за смъртта на руския адвокат Сергей Магнитски. Оттогава законът се използва за санкциониране на хора, обвинени в нарушения на човешките права по света.

"Имаше силен консенсус за започване на подготвителна работа и Европейската външна служба (дипломатическият орган на ЕС) ще изготви документацията за това с цел да подготви еквивалента на този закон", обясни Борел, като добави, че "това ще бъде осезаема стъпка, затвърждаваща водещата роля на ЕС в света по отношение на човешките права".

Според европейски официални лица подготвителната работа ще отнеме месеци.

Холандският външен министър Стеф Блок, който настояваше блокът да приеме такъв закон, написа в "Туитър": "Много силен сигнал е, че днес ЕС единодушно реши да изготви закон за световен режим за санкции на ЕС за човешките права."

Предложеното законодателство все още няма конкретно име. Дипломати от ЕС не искат да го нарекат "Закон "Магнитски" на ЕС" заради опасения, че името може да се сметне за намек за намерения да се наказват само руснаци (законът на САЩ се прилага за извършители по цял свят).

Когато Европейският парламент призова блока да приеме такъв наказателен режим по-рано тази година, той заяви, че законът "трябва символично да носи името на Сергей Магнитски".

Според високопоставен дипломат предложеният режим ще позволи на ЕС да наказва конкретни индивиди, "без да изпраща посланието, че не искате да имате отношения с тази държава", защото санкциите ще наблягат на индивидуалната отговорност, а не на националността.

Според някои дипломати възможни цели на новия инструмент може да са ирански официални лица.

ЕС продължава да държи на ядреното споразумение с Техеран от 2015 г. дори и след изтеглянето на САЩ, но на фона на протестите в Иран, в които според "Амнести интернешънъл" са били убити "най-малко 208" души, Брюксел е изправен пред външнополитическа дилема - между придържането към стандартите за човешките права и опитите за поддържане на стабилни връзки с Техеран.

По време на пресконференцията в понеделник Борел каза, че линията на ЕС за ядрената сделка "не ни пречи да наложим санкции, ако това е необходимо от гледна точка на злоупотребите с човешките права, това няма нищо общо с ядрената сделка". Въпреки това, добави той, "въпросът не е обсъждан на съвета" вчера.

Дневник