Биатлонистът Владимир Илиев е носителят на наградата "Спортен Икар" за постижение на годината. 32-годишният състезател заслужи приза за пръв път в кариерата си.

Илиев се представи силно през годината, като най-големият му успех беше второто място в индивидуалната дисциплина (20 км) на световното първенство в Йостерсунд. Със сребърния си медал роденият в Троян състезател стана първият български представител при мъжете, който печели отличие от шампионат на планетата.

Наградата "Спортен Икар" се връчва ежегодно от Фондация "Български спорт" от 1992 г. Традиционно нейният носител впоследствие печели и отличието "Спортист на годината".

Ивет Лалова, която наскоро беше избрана за най-добър атлет на Балканите, получи награда за спортно дълголетие. Тя си осигури участие на пети олимпийски игри, като през лятото достигна финала на 200 м на световното по лека атлетика.

В категорията Отбор на годината наградата взе женският национален тим по баскетбол до 20 години. Воденият от Таня Гатева състав спечели европейската титла в Дивизия Б.

В категорията "Достойно представяне" бяха наградени петкратната световна шампионка по самбо Мария Оряшкова, световната вицешампионка по борба Тайбе Юсеин и лекоатлетът Християн Стоянов. За "Млад и проспериращ спортист" бяха отличени 17-годишната световна и европейска шампионка по модерен петобой Светла Згурова и 16-годишният плувец Йосиф Миладинов.

Състезателката по ловна стрелба Селин Али получи отличие за "Пробив в световния спорт", а в категорията "Впечатляващо представяне" наградата взе носителката на Световната купа на сабя за жени до 20 г. Йоана Илиева.

За "Висок спортен дух" са отличени 11-годишният Калоян Кичуков, който спаси шестгодишно момче и 92-годишният плувец Танчо Тенев, спечелил общо 7 медала от световното мастърс първенство в Южна Корея. Наградата на "Феърплей" е за Момчил Караилиев за това, че помогна на Борис Линков на републиканското първенство по лека атлетика.

Церемонията по награждаването ще се проведе на 17 декември от 11 ч. в Националната художествена галерия.

Дневник