Някои кметове на европейски градове, чиито национални правителства са в конфликт с Брюксел, може да потърсят начини за директен достъп до еврофондове, заяви кметът на полската столица Варшава, цитиран от "Ройтерс".

Рафал Тшасковски каза, че еврофинансирането е област, в която той и колегите му от чешката столица Прага, словашката Братислава и унгарската Будапеща ще обещаят да си сътрудничат на среща в понеделник.

"В Будапеща ще подпишем споразумение за сътрудничество по отношение на климатичните промени, парите и общите проекти", посочи Тшасковски.

Кметовете се определят като по-проевропейски и либерално настроени, отколкото съответните им национални правителства, някои от които влязоха в сблъсък с Брюксел заради спазването на правилата на ЕС.

Действията на Унгария и Полша да поставят съдилищата и медиите под засилен държавен контрол накараха Европейската комисия да започне проверка за върховенството на закона, която на теория може да ги лиши от правото им на глас в ЕС.

Брюксел освен това обмисля да обвърже спазването на върховенството на закона и демократичните стандарти с достъпа до еврофинансиране.

Това може да постави градове като Варшава, която получи 16 милиарда злоти (почти 4 милиарда евро) от сегашния бюджет на ЕС, започнал през 2014 г., в риск да загуби средства.

Тшасковски каза, че Варшава и други градове се надяват да си осигурят достъп до кохезионни и структурни фондове, които може да се разпределят както на национално, така и на регионално ниво, дори и ако ЕС накаже техните национални правителства с орязване на средства.

По думите му Варшава, Будапеща, Прага и Братислава може да опитат да изградят връзки и с градове като Истанбул, където властите са в конфликт с управляващата в Турция партия.

Дневник