Прокурорите по делото за отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев са заподозрели руската връзка и са свързали случая с отравянето на Сергей Скрипал заради съвпадението на единия от заподозрените по делото "Скрипал" и неговите посещения в България. "Оттам насетне целият екип по разследване е започнал да разплита местата, посетени от този руски гражданин, други хора, които са го посещавали, съвпадението на тези граждани, които са го посещавали в други полети, с които той е идвал в България. Оформена е група от 4-5 граждани на руската федерация, по отношение на които са извършвани определени действия", заяви в кулоарите на парламента главният прокурор Сотир Цацаров в отговор на въпрос.

Вчера прокуратурата потвърди разкритията на чуждестранни медии, сред тях и на разследващия сайт "Белингкат", за присъствието у нас на служители на руското военно разузнаване по време на отравянето през 2015 г. на оръжейния производител и собственик на холдинга ЕМКО Емилиян Гебрев, неговия син и производствения директор на оръжейния завод "Дунарит".

"Това, което ни дава основания да мислим, че има тясна връзка - не бих казал между двете престъпления, а по-скоро между лицата, е това, че има съвпадение между един от обвиняемите, заподозрени по делото "Скрипал", и негови посещения тук, в България. Едно от тези посещения съвпада като отрязък от време със случилото се с Гебрев", посочи Цацаров.

Той отбеляза, че публикуваната вчера информация далеч не са всички резултати, които са известни на разследването, а са дадени само данни, които няма да застрашат разследването. "Обемът информация, с който се разполага, е далеч по-голям. Работи се изключителни интензивно и с чуждестранните партньори. Не напразно е възложена експертиза на лаборатория на ФБР, не напразно са изпратени и европейски заповеди за разследване", допълни Цацаров.

Дневник