Първото голямо изпитание за Катар преди световното по футбол през 2022 г. започва от днес с началото на световното клубно първенство. Седем отбора влизат в надпреварата за отличието, като вниманието пада върху "Ливърпул" и "Фламенго".

Към шестте континентални шампиона се присъединява "Ал Сад" - отборът на домакините, който е воден от легендата на "Барселона" Шави. Катарският клуб ще открие надпреварата в 19.30 ч. с мач срещу "Йенген" от Нова Каледония.

Шампионите на Европа и Южна Америка - "Ливърпул" и "Фламенго", се включват директно от полуфиналите след седмица. Другите отбори в турнира са мексиканският "Монтерей", тунизийският "Есперанс" и "Ал Хилал" от Саудитска Арабия.

Репетицията

Турнирът е част от приготовленията на Катар за световното първенство, което страната ще приеме през 2022 г. Това е възможност да се види нивото на подготовка на азиатската държава може да се справи с организирането на големи футболни форуми, като мачовете в турнира ще се изиграят в Доха на два стадиона - "Джасим" (капацитет от 15 хиляди места) и "Халифа" (40 хиляди места).

Катар ще приеме и следващото клубно първенство през 2020 г., което ще бъде последното в този формат. От 2021 г. надпреварата ще се насочи към пълна промяна и ще разшири участниците до 24 отбора, като началото ще е в Китай.

Изборът на Катар да приеме световното е обвит в критики, съмнения за корупция, експлоатиране на работници. Друго домакинство - това на световното по лека атлетика през септември, разбуни духовете заради малкото публика, изкуствено създадена атмосфера и вредата за природата.

От ФИФА са уверени, че Катар ще се справи с възложената задача и световното клубно първенство е "ценен тест". "Всеки футболен фен ще бъде приветстван с пълната отдаденост на нашите партньори в Катар", каза президентът на ФИФА Джани Инфантино.

Сред главните въпросителни пред Катар е дали страна може да осигури забавление за привържениците. В турнира ще бъдат тествани и условията, тъй като мондиалът след три години ще бъде първият, който ще се проведе през зимата. По това време от годината средната температура в Катар е около 25 градуса.

"Ливърпул" и останалите

"Ливърпул" е фаворит за трофея, като мърсисайдци ще търсят своя първи успех в световното клубно първенство. Червените бяха на крачка от отличието и в трите си участия, а през 1977 и 1978 г. тимът не игра в мача за в Интерконтиненталната купа.

И в трите случая на пътя на англичаните застана южноамерикански отбор, като "Фламенго" (1981 г.), "Индепендиенте" (1984 г.) и "Сао Пауло" (2005 г.) спряха мърсисайдци.


"Ливърпул" ще изиграе първия си мач на 18 декември, когато ще срещне някой измежду "Монтерей", "Ал Сад" или "Йенген". Участието на световното клубно първенство създаде прецедент за червените, които по-малко от 24 часа по-рано гостуват на "Астън вила" за Купата на лигата. С приоритет за Юрген Клоп очаквано е турнирът в Катар, като мениджърът взе най-добрите си футболисти.

"Не мисля за това, че "Ливърпул" никога не е печелил турнира. Не съм някой, който иска да бъде първият, стъпил на Луната, но след като сме тук ще се опитаме да спечелим с всичко, което имаме. Най-интересната и трудна част е това, че ще играем със съперници от други континенти, което не се случва често", заяви Клоп преди турнира.

Статистиката е в полза на "Ливърпул", тъй като във всяка от последните шест години победител в турнира стана първенецът в Шампионската лига, а "Реал" (Мадрид) спечели последните три надпревари. За последните 12 години единственият европейски отбор, който се провали в опита си да спечели трофея, беше "Челси" през 2012 г.

"Манчестър юнайтед" (2008 г.) е единственият английски отбор, който триумфира в сегашния формат на турнира, който през 2000 г. замени мача за Интерконтиненталната купа между шампионите на Европа и Южна Америка.

От друга страна, ако "Фламенго" спечели надпреварата, тимът ще стане четвъртият бразилски отбор с успех в надпреварата. В последните години тя донесе изненади, като домакинът достигна три пъти до финала в последните шест години.

Цвят в турнира внася "Йенген", който е големият аутсайдер. Тимът се превърна във втория отбор извън Австралия и Нова Зеландия, който печели континенталния шампионат на Океания и се класира за световното клубно първенство. Отборът от Нова Каледония дори участва в първия предварителен кръг в Купата на Франция този сезон, тъй като островната държава е владение на Франция.

Дневник