За пръв път в историята на Шампионската лига във фазата на елиминациите ще има отбори от само пет държави. В осминафиналите ще играят четири английски, четири испански, три германски, три италиански и два френски отбора.

В основата на това "постижение" стана гръмка победа на "Аталанта" с 3:0 срещу "Шахтьор" (Донецк). Украинците се нуждаеха от победа или равенство у дома, за да продължат в надпреварата.

"Аталанта", който започна в групите с три поредни загуби, спечели двубоя с голове след 66-ата минута. Тимоти Кастание откри резултата, а след това се разписаха още Марио Пашалич и Робин Госенс.

Ден по-рано отпадна възможността и Холандия да има свой представител в осминафиналите. Тогава "Валенсия" победи с 1:0 "Аякс" като гост в пряк спор за място в следващата фаза.

Испания запази пълния си брой отбори, след като "Атлетико" (Мадрид) се наложи с 2:0 срещу "Локомотив" (Москва) и завърши втори след класиралия се вече "Ювентус".

"Байерн" стана първият отбор от четири години насам, който печели всичките си шест мача в групите. Баварците се наложиха с 3:1 срещу "Тотнъм". За последно с шест победи от групата си излезе "Реал" през 2014-15.

Жребият за осминафиналите е в понеделник, а мачовете ще са между 18 февруари и 18 март 2020 г.

Дневник