EU IK

 В качеството се на бенефициент по процедура BG16RFOP002-3.004 „Подкрепа за пилотни и демонстрационни инициативи за ефективно използване на ресурсите“, Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 и ДБФП № BG16RFOP002-3.004-0070-C02  „Внедряване на пилотно технологично решение за оптимизиране на процесите и ефективна реализация на ресурсите“, чрез настоящата публикация фирма  "Артемис" ООД би искала да информира публично обществеността относно целите и резултатите от изпълнението на проекта.

Изпълнението на проекта стартира на 05.12.2018 г., като в резултат на дейностите по него е закупена,  доставена и въведена в експлоатация  нова производствена мощност  в предпирятието - "Линия за лакиране на алуминиеви и метални листи". Високо технологичната линия използва нова технология за дозиране на лаковият филм по формата на листа, разчитайки на нововъведение представляващо анилоксов вал и ракелни ножове.

Проектът реализира внедряването на производствен метод, пилотен за България. Технологичното решение използва нова технология за дозиране на лаковият филм по формата на листа разчитайки на нововъведение представляващо анилоксов вал и ракелни ножове. Работният формат на новата линия е по-голям и позволява да се работи с формати на алуминиеви и метални листи от които при разкрой ще остане много по-малко технологичен отпадък. Освен това новият разкрой ще позволи използването на пълният капацитет на пресите за изтегляне на винтови капачки.Работният формат на новата линия е по-голям и позволява да се работи с формати на алуминиеви и метални листи от които при разкрой ще остане много по-малко технологичен отпадък. Освен това новият разкрой ще позволи използването на пълният капацитет на пресите за изтегляне на винтови капачки.

Активът е инсталиран на производствената площадка на предприятието в гр. Шумен.

По данни на производителя прилаганото точково лакиране може да доведе до 50% намаляване на лака и използваните разредители. Тази стойност е голяма и поради иновативността на технологията не е доказана в практиката. Подобна инсталация ще се инсталира за пръв път в България и няма аналог, където да се видят реални резултати. Работният формат на новата линия позволява работа с работни листи с по-голям максимален размер – 1000х1200мм. Това е голямо предимство, тъй като в момента не се разкроят не е оптимален и само за 2016 година от 353579 кг алуминиеви листи отпадъците са били 108765 кг. При металните листи от 287153 кг отпадъкът е бил 54727 кг. Ресурсът при съществуващата линия не се използва ефективно. Очаква се с доставката на новата линия да се намали образуването на отпадък на единица продукция, което ще доведе до намаляване на суровините с 20,5% при алуминиевите капачки и 12,6% при металните.

При новата технология на лакиране отпадъка от измиване на лакиращият възел е намален драстично поради минималните количества лак които остават в края на всяка поръчка във ваната.

Линия за лакиране на алуминиеви и метални листи е пряко свързана с разширяване на производствения капацитет на „АРТЕМИС” ООД , тъй като ще даде възможност за оптимизация на производствения процес чрез намаляване на производствените времена, редуциране до минимум на производствения отпадък и увеличаване на производителността, което резултира в съществено подобряване на производствения капацитет в предприятието. Чрез бързата настройка на количествата лак и възможността за използване на по-голям формат листи ще се намали количеството технологичен отпадък - изрезки от алуминия и стомана. Горепосочените преки ефекти по отношение на производствените процеси в предприятието ще бъдат постигнати чрез използване на нова за България технология за дозиране на лаковият филм по формата на листа разчитайки на нововъведение представляващо анилоксов вал и ракелни ножове. Съвременната технология на производствата линия позволява прецизно производство, което намалява както технологичните времена, преразхода на суровини и материали, което е свързано, както с изчерпването на природни ресурси така и със замърсяването на околната среда. Същевременно се предотвратяват образуването на отпадъци.

Намаляването на необходимите ресурси ще се постигне като се внедри иновативна технология за нанасяне на лаковото покритие, която може да спести до 50% количествата използван лак и разтворители. Чрез бързата настройка на количествата лак и възможността за използване на по-голям формат листи ще се намали количеството технологичен отпадък - изрезки от алуминия и стомана.

Платена публикация