С рекорд по вкарани голове приключиха групите в Шампионската лига. За 96 мача бяха отбелязани 308 попадения (средно по 3.21 на мач), като предишното върхово постижение беше задминато с два гола.

Най-резултатен в турнира стана германският шампион "Байерн" (Мюнхен). Баварците вкараха 24 гола, като с шест победи в шестте си мача и голова разлика +19 тимът се превърна в отбора с най-добри показатели в историята на Шампионската лига след края на груповата фаза.

На другия полюс "Галатасарай" отбеляза едва един гол, а "Цървена звезда" и "Генк" допуснаха цели 20. С най-добра защита се отличи ПСЖ, който допусна две попадения във вратата си.

С най-много голове в групите завърши Роберт Левандовски. С десет попадения нападателят на "Байерн", който не игра в последния кръг, остана на един гол от рекорда на Кристиано Роналдо.

За пръв път за осминафиналите се класираха отбори от само пет държави. Елиминациите ще бъдат запазено място за петте големи първенства, като напред продължиха четири английски, четири испански, три германски, три италиански и два френски отбора.

Победители от групите излязоха ПСЖ, "Байерн", "Манчестър сити", "Ювентус", "Ливърпул", "Барселона", "Лайпциг" и "Валенсия". Към тях се присъединиха "Реал", "Тотнъм", "Аталанта", "Атлетико" (Мадрид), "Наполи", "Борусия" (Дортмунд), "Лайпциг" и "Челси".

Жребият за осминафиналите е в понеделник, като мачовете ще се изиграят между 18 февруари и 18 март догодина.

Дневник