Патентен данък между 25 и 250 лв. да плащат апартаментите и стаите за гости предлага депутатът Менда Стоянова. Заедно със свои колеги тя е внесла такова предложение за промяна в данъчните закони. В момента такъв е режимът за хотелите с 1 или 2 звезди, които са категоризират от общините. Точният размер се предлага да се определя от местните власти.

Промяната е във връзка с последните поправки в Закона за туризма, направени чрез Закона за бюджета за 2020 г. и предложени от Менда Стоянова и Валери Симеонов. По обясненията на вносителите те целят да извадят от сивия сектор предлаганите апартаменти онлайн в платформи като Airbnb за краткосрочно настаняване. Повече по темата чете тук.

По тази тема Стоянова, която оглавява бюджетната комисия в Народното събрание, и колегата й от НФСБ Валери Симеонов са се срещнали с представители на компании, които управляват имоти, предлагани онлайн, съобщава "Труд". На нея е постигнато споразумение регистрацията на тези имоти да става по облекчена процедура.

Тя ще бъде описана в наредба, която трябва да се изготви до три месеца от обнародването на приетите промени, а след публикуването й собствениците на такива имоти също ще имат 3 месеца да се съобразят с нея. Предвижда се апартаментите да имат регистрационен номер, който ще бъде описан в обявата му в платформата, и така ще се следи за спазването на закона.

Дневник