Проектът за книжния пазар на площад "Славейков" вече е одобрен от главния архитект на София Здравко Здравков и е внесен за обсъждане в район "Средец". Той може да бъде видян на сайта на района и в едномесечен срок да се подадат възражения и предложения.

Преместваемите съоръжения – щандове за книги, ще бъдат поставени под 15-те метални перголи, които са монтирани на площада. Книжните рафтове обаче ще бъдат 7 на брой. Според арх. Здравков не е добре да има щанд под всяка пергола, защото ще се претовари пространството на площада, а и разнасянето на палети, кашони и найлони трябва окончателно да престане.

"Моето убеждение е, че книги трябва да се купуват от книжарниците, но волята на общинския съвет е част от книжарите да бъдат върнати на площада", обясни през май арх. Здравков.

Търговците на книги за времето на ремонта на площада, който продължи близо 2 години, бяха преместени в градината пред хотел "Рила". Те плащат наем за всяка маса на общинската фирма "Пазари Запад".

"Никой не ни е казал кога ще се върнем на площад "Славейков". Ние сме виждали тези нови стелажи за книги, но те имат проблем, защото не са покрити отгоре. При дъжд и вятър книгите не са защитени. Перголите също нямат плътно покритие отгоре", обясни книжарят Мариела Русева, която сега е в градината пред хотел "Рила".

Там сега са останали само три щанда с книги. "Бяхме 200 маси през 1995 г., после през 1998 г. станаха 134, както беше проектът тогава, а преди началото на ремонта миналата година масите на площад "Славейков" бяха 60", каза книжарят Пламен Божилов.

Дневник