Русия обяви, че експулсира двама германски дипломати като ответна мярка на решението на Германия да обяви двама служители на руското посолство в Берлин за персона нон грата след убийството на грузинец в германската столица, което според германските власти е поръчково, предадоха "Франс прес" и ТАСС.

Германският посланик в Москва Геза Андреас фон Гайр е бил извикан тази сутрин в руското министерство на външните работи, където е бил уведомен, че двама служители на посолството на Германия са обявени за персона нон грата и имат срок от 7 дни да напуснат Русия. Руската страна освен това е изразила официален протест срещу неоснователното според нея решение на Германия от 4 декември да експулсира двама руски дипломати.

Германия аргументира това свое решение със, по думите й, отказа на Русия да сътрудничи в разследването на убийството, в което според прокуратурата има руска или чеченска връзка, отбелязва "Ройтерс".

Германия определи като неоправдано решението за експулсирането, предадоха "Франс прес" и "Ройтерс".

Решението за експулсирането "изпраща лош сигнал и е неоправдано", се казва в изявление на германското министерство на външните работи. В текста се подчертава, че Германия "си запазва правото да предприеме други действия във връзка с този случай", предвид текущото разследване.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изрази надежда, че експулсирането на германските дипломати "няма да стане негативен фактор за по-нататъшното развитие и разширяване на нашия доста конструктивен диалог" с Германия, предаде ТАСС.

"Тези мерки бяха неизбежни, след като бяха експулсирани двама наши дипломати. Смятаме за напълно неоснователно подобно решение на Берлин, не сме съгласни с него", затова се наложи да бъде взето подобно решение, подчерта той. /БТА

Дневник