"България се намира на много уязвимо място и затова дипломацията я поставяме на първо място. Единственият надежден партньор, който ни пази, е НАТО", каза днес премиерът Бойко Борисов след разговор с генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг в Брюксел. Той обаче веднага отбеляза, че и отношенията с Русия са важни.

"Именно затова работя толкова активно за съвместния проект за АЕЦ "Белене" и за "Балкански поток". Това го знаят в Белия дом, в НАТО, в ЕС, нищо тайно и скрито не правим. И затова се надявам, че подписаното с президента Тръмп споразумение за координационния център във Варна среща огромна подкрепа и от НАТО", каза Борисов.

Той подчерта, че принципът, който той защитава и на който държи, е отбрана и възпиране и затова се правят сериозни инвестиции във въоръжаване. "Ако така върви икономиката и бюджетът е на излишък, ще продължим да модернизираме българската армия, не само ВВС. Трябва да се насочим и към военноморския флот и сухопътните сили", посочи още Борисов.

През тази година беше сключен договор за покупка на 8 изтребителя F-16 Block 70 за 2.1 млрд. лева от САЩ. Очакванията за следващата година са да се изберат доставчиците и да се финализират договорите за доставка на нови 150 бронирани машини и два нови патрулни кораба, на обща стойност 2.5 млрд. лева.

В изявление след срещата Йенс Столтенберг изтъкна приноса на България като член на НАТО. Той допълни, че с инвестициите в модерно оборудване и способности алиансът става по-силен, а България по-сигурна. Столтенберг посочи, че България е сред 9-те членки на алианса, които са достигнали поетия ангажимент за 2% от разходите от БВП да се отделят за този сектор. "Силата на НАТО е, че въпреки различията сме способни да се обединим около нашата отбрана", обобщи Йенс Столтенберг.

Дневник