Българската федерация по волейбол (БФВ) ще проведе извънредно Общо събрание на 16 януари 2020 г. Това стана ясно след заседание на Управителния съвет, на което това решение беше гласувано с 12 на 11 гласа. На него ще бъде избран нов президент, след като дългогодишният председател Данчо Лазаров е обявил, че няма да се кандидатира за нов мандат.

"Гласува се с 11 на 12 гласа от присъстващите и се взе решение да се свика Общо събрание", каза вицепрезидентът на федерацията Любомир Ганев.

В дневния ред на заседанието влизат следните точки: освобождаване на настоящия УС и избиране на нови членове, избор на нов председател и промяна на устава за определяне на максимален брой последователни мандати.

В битка за президентския пост ще влязат досегашният вицепрезидент Любомир Ганев и членът на УС Борислав Кьосев. Техните кандидатури вече бяха издигнати. Кьосев обяви, че пред него Данчо Лазаров е признал, че няма да се кандидатира.

"Данчо Лазаров ми каза днес: Аз няма да се кандидатирам за президент". "Не ми хареса днес на заседанието на Управителния съвет, че толкова хора, които толкова години бяха дясна и лява ръка на Данчо Лазаров, сега искат промени. Къде бяха те досега", коментира Кьосев на пресконференция, на която представи кандидатурата си.

Той аргументира кандидатурата си с настоящия устав, според който всеки член на УС може да се кандидатира, както направи и Ганев. Кьосев обеща да работи за малките клубове и да помага за развитието им.

Кандидатурата на Кьосев е издигната от "Сливнишки герой". На пресконференция до него застанаха бившият национален селекционер Мартин Стоев, треньорът на младежкия национален отбор Пламен Христов, шефът на Националната волейболна лига Мина Николова и президентът на "Миньор" (Перник) Петър Първанов. Кандидатурата на Кьосев е подкрепена още от Етрополе и Белоградчик.

Лазаров е начело на БФВ от 2002 г. и издържа куп опити да бъде свален от поста. Съществува възможност Лазаров да запази влиянието си, ако бъде избран за почетен президент. Постът дава сходни функции с този на президента.

Дневник