Представители на девет различни вида спорт влизат в челната десетка за наградата "Спортист на годината" за 2019-а. Това стана ясно при приключване на гласуването за 62-ата анкета.

Победителят ще стане ясен на церемония на 19 декември в София. Тя ще се проведе в залата "Асикс арена".

Единственият спорт, който има двама представители в топ 10, е боксът, това са Кубрат Пулев и Радослав Панталеев. Пулев спечели наградата през 2012 г., а година по-късно беше трети. През 2019 г. Панталеев спечели бронз на световното първенство и стана първият български боксьор от 10 г. насам, който печели медал.

В топ 10 е и спортист №1 на България за 2018 г. Тайбе Юсеин, която спечели сребро на световното първенство по борба през септември, както и европейската титла.

Освен Юсеин и двамата боксьори в челната десетка попадат скиорът Алберт Попов, световният вицешампион в биатлона Владимир Илиев, гимнастичката Боряна Калейн, Григор Димитров, Ивет Лалова, самбистката Мария Оряшкова и щангистът Божидар Андреев.

За разлика от 2018 г., когато борбата имаше трима представители в топ 10, сега Юсеин е единствена.

В церемонията на 19 декември ще бъдат избирани и призьори в още няколко категории. За отбор на годината са номинирани "Лудогорец", волейболният "Марица", ансамбълът по художествена гимнастика, юношеските национали по волейбол до 17 години и баскетболният тим за жени до 20 г.

За треньор на годината ще бъде избран един между Весела Димитрова (художествена гимнастика), Иван Иванов (вдигане на тежести), Мартин Стоев (волейбол), Николай Захаров (биатлон) и Петър Касабов (борба).

За пръв път ще бъде избран и любимец на феновете, където с най-много гласове са Ая Митева (конен спорт), Божидар Андреев, Владимир Илиев, Ивет Лалова и Кубрат Пулев.

Дневник