Футболният съдия Георги Кабаков не попадна в нарядите за последния есенен кръг от Първа лига, с който ще се сложи край на състезателната година. Това се случва няколко дни, след като шампионът "Лудогорец" обяви, че не иска повече Кабаков да свири негови срещи. След това собственикът на клуба от Разград Кирил Домусчиев поиска въвеждане на технологията за видеоповторения (VAR) и се стигна до серия от материали срещу рефера.

В миналия кръг Кабаков ръководи двубоя на "Лудогорец" с "Черно море", който завърши 1:1 в Разград. Шампионите имаха претенции за неотсъдена дузпа за игра с ръка на Патрик Андраде, а в края гол не беше зачетен заради нарушение на Клаудиу Кешеру срещу вратаря на варненци Миодраг Митрович.

Съдийската комисия към БФС няма практиката да обявява публично наказанията на съдиите, ако те са получили ниски оценки от съдийските наблюдатели. Има случаи рефери да бъдат изпращани във Втора лига, но полусезонът там приключи.

При обявяването на нарядите за 20-ия кръг името на Кабаков не попадна в бригадите за нито един от седемте мача. В нарядите го няма и втория асистент от мача между "Лудогорец" и "Черно море" Мирослав Желев. Първият помощник Мартин Маргаритов фигурира в нарядите, като е изпратен на срещата "Берое" и "Царско село".

И двете спорни положения, за които претендират от "Лудогорец", през второто полувреме на мача в Разград бяха в половината от терена, където беше именно Маргаритов.

Кабаков е един от съдиите с най-много мачове от началото на сезона – 10, в Първа лига и един в турнира за Купата на България. През сезона реферът от Пловдив ръководи два мача в Шампионската лига - "Реал" (Мадрид) срещу "Брюж" и "Тотнъм" - "Олимпиакос", една европейска квалификация и три двубоя от световното първенство за юноши до 17 г.

За момента нито Кабаков е коментирал случая с критиките към себе си, нито Асоциацията на съдиите или Съдийската комисия към БФС взимат отношение.

През сезона заради грешки на реферите и скандали около съдийството беше сменен председателят на комисията Йордан Сталев, а вместо него на поста застана Костадин Стоичков.

Дневник