Въоръжен мъж застреля днес шест души на централен площад в Багдад, включително четирима протестиращи, след което неколцина антиправителствени демонстранти го линчуваха и обесиха тялото му на площад Тахрир, предаде Асошиейтед прес.
 

Случаят предизвика остра осъдителна реакция от протестиращите на площад Тахрир - епицентъра на протестното движение, които заявиха, че лицата, убили нападателя, не са част от техните мирни демонстрации, пише БТА.

Властите заявиха, че въоръженият мъж, който бил издирван по обвинения, свързани с наркотици, е бягал от силите на реда и стрелял с бойни патрони, като първо убил двама собственици на магазини, а след това четирима протестиращи близо до площад "Ал Уатба" в Багдад. Разгневени протестиращи го разоръжили. Снимки в социалните мрежи показаха как ритат и бият мъжа. Протестиращи обесили безжизненото му тяло на уличен стълб, докато тълпите документирали събитията с телефоните си.

Влиятелният шиитски духовник Муктада Садр заплаши, че ако убийците на мъжа не бъдат идентифицирани до 48 часа, ще заповяда на своята милиция "Сарая салям" да напусне площада. Членове на "Сарая салям" (Бригади на мира), са разположени на площада за защита на протестиращите.

Днес.бг