"Лудогорец" ще играе в Лига Европа и напролет, след като се класира за 1/16-финалите в турнира. Българският шампион завърши наравно с "Ференцварош" 1:1 на своя стадион, но това се оказа достатъчно в дуела за второто място в група Н.

Джоди Лукоки беше точен в 24-ата минута за "Лудогорец", а "Ференцварош" вкара в петата минута на добавеното време чрез Сихневич.

Българският тим беше по-съсредоточен в предни позиции, като имаше и късмет. През първата част "Ференцварош" не получи дузпа, а освен това удари и греда.

"Лудогорец" завършва груповата фаза с осем точки от две победи, две равенства и две загуби. Като лидер в групата завършва "Еспаньол" с 11 точки. В последния си мач испанският тим загуби у дома от ЦСКА (Москва), като това беше първо поражение за каталунците. ЦСКА остава последен със само пет точки, а "Ференцвароош" със седем.


Българският първенец продължи серията си без победа, която се увеличи до четири срещи. Също така пропусна да победи за втори път "Ференцварош" в групата, след като постигна разгром 3:0 в Будапеща. Срещата беше общо четвърта между двата тима в рамките на шест месеца, като те играха и в квалификациите на Шампионската лига.

За четвърти път в историята си "Лудогорец" ще играе в елиминациите на Лига Европа. Единственият път, в който тимът от Разград преодоля 1/16-финалите беше през сезон 2013-14, когато игра осминафинал. През миналия сезон тимът не успя да преодолее групата си.

Жребият за фазата на директните елиминации е в понеделник 16 декември, а мачовете са на 20 и 27 февруари 2020 г.

В началните минути тимът на Станислав Генчев започна стъписано. В действията на футболистите по терена се забелязваше брак и повечето подавания бяха грешни. Българският шампион заложи на обичайната си игра с продължително задържане на топката, докато унгарците действаха на контраатаки и използваха по-дълги подавания.

След 15-ата минута темпото стана по-високо двата тима си размениха по една опасна атака. Веднъж Лукоки беше изведен срещу вратаря на унгарците, но беше в положение на засада.

В 20-ата минута гостите от Будапеща имаха претенции за дузпа, след като топката срещна ръката на Сисиньо. След центриране отдясно Исаел засече, опитвайки да отправи удар от въздуха, но топката се отби в дясната ръка на Сисиньо, която дори беше високо вдигната.

Реферът Матей Юг обаче даде сигнал за корнер и не уважи претенциите на "Ференцварош".

Само четири минути по-късно "Лудогорец" успя да поведе, наказвайки грешка на съперника.

Кешеру открадна топката в центъра на терена и я върна назад към Баджи. Сенегалецът бързо подаде към Марселиньо, който без забавяване се завъртя и изведе в отлична позиция, влизащият на скорост Лукоки.

Крилото технично копна топката, за да прехвърли унгарския вратар Дибус, с което откри - 1:0.

Попадението на Лукоки се оказа и гол №130 за "Лудогорец" в европейските турнири в 88-ия двубой на тима.

След попадението "Лудогорец" се прибра в своята половина и заложи на по-предпазливи действия. Футболистите на Станислав Генчев обаче пуснаха протовника си прекалено близко до своята врата и "Ференцварош" наложи натиск.

В 37-ата минута българският шампион имаше късмет, след като удар на Ейбрахам Фримпонг от пет метра срещна страничния стълб. Това се случи при разбъркване след корнер, като защитата в зелено не успя да се организира.

През втората част българският тим продължи да бъде активен, особено в първите 10 минути, когато имаше категорично предимство. И трите удара от българските играчи обаче дори не бяха в очертанията на вратата на "Ференцварош".

След 60-ата минута "Лудогорец" стана по-предпазлив и се стараеше да убива темпото. Халфовете на българския шампион Анисе и Баджи се спряваха отлично и спираха атаките на унгарския тим. Първият случай, в който "Лудогорец" се пропука беше в 68-ата минута. Исаел беше изпуснат в наказателното поле, но ударът му премина встрани от целта.

Именно бразилецът беше най-опасният футболист на унгарците. В 82-ата минута негов изстрел от около 22 метра беше спасен от Пламен Илиев.

До края на двубоя "Лудогорец" опита да играе на сигурно и да не допуска нови опасности пред своята врата. На терена се появи и капитанът Светослав Дяков, който имаше задача да уплътни центъра на терена.

Вместо това в 90-ата минута Марселиньо пропусна отличен шанс да направи победата на "Лудогорец" по-категорична. След подаване на Мавис Чибота той реши да действа технично и да прехвърля вратаря, което се оказа грешка, след като топката беше избита от голлинията.

В добавеното време "Ференцварош" се възползва и наказа грешка на българската защита, като резерваха Сихневич вкара с глава. Защитата изпусна високия нападател, а Пламен Илиев беше прехвърлен, кат излезе неразчетено.

Дневник