Българският футболен съюз (БФС) ще работи усилено за въвеждане на технологията за видеоповторенията (VAR) в първенството. Решението е взето на последното заседание на изпълнителния комитет за 2019 г.

Собственикът на "Лудогорец" Кирил Домусчиев, президентът на "Славия" Венцислав Стефанов и вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев са в сформирана комисия, която ще отговаря за въвеждането на системата. Те все още не разполагат с данни колко средства ще са необходими, но Домусчиев посочи, че сумата е значителна и ще се търси помощ от държавата.

"Търсим вариант тези средства да не бъдат платени от клубовете. Нали държавата постоянно изявява желание за подкрепа за развитието на българския футбол. Ще говорим със спортния министър да се подкрепи финансово това нещо. Както подкрепиха някои клубове за осветлението, така да подкрепят и изграждането на тази система", заяви Домусчиев.

Преди седмица той реагира много остро срещу съдията Георги Кабаков в мача на "Лудогорец" с "Черно море". Тогава каза, че ще се бори за въвеждане на VAR.

"Не е моя идея, а е нещо, което е трябвало от доста време да направим. Имаме доста притеснения, че мачовете на българския национален отбор с Унгария и мачовете на "Лудогорец" в 1/16-финала ще трябва да се играят на стадиони, където има инсталиран VAR. И въпросът не е да дойде едно автобусче и да инсталира, а става дума за сериозна организация и лицензиране от УЕФА. Членовете на изпълкома бяхме притеснени да не се окаже, че домакинският ни мач с Унгария ще се играе в Будапеща", заяви Домусчиев.

По думите му VAR рано или късно трябва да влезе в България и колкото по-скоро, толкова по-добре. "Това ще даде възможност не само за по-голяма справедливост, но е много важно за провеждането на всякакви международни мачове. Трябва да развиваме и международните съдии, които трябва да имат постоянна практика със системата".

"Когато преди година казах, че до две години ще въведем VAR, много от вас се отнесоха с насмешка. Моментът дойде, взели сме го като решение. Първата стъпка е да лицензираме националния стадион", каза Фурнаджиев.

Според Домусчиев в началото ще има затруднения заради състоянието на стадионите.

Дневник