Италианският парламент одобри през изтеклата нощ поправка в проектобюджета за 2020 година. С нея се легализира производството и продажбата на лек канабис след месеци на неяснота по този въпрос за селскостопанските производители и търговците на този продукт, предаде "Франс прес".

Въпросната поправка предвижда този канабис да може свободно да се продава в магазините за тютюневи изделия и специализирани търговски обекти от 1 януари с едно единствено условие - да не съдържа повече от 0.5 на сто тетрахидроканабинол, известен със съкращението от английски THC. Това е основната активна съставка с психотропни ефекти.

През май 2018 година бившият министър на вътрешните работи Матео Салвини, лидер на партията от крайната десница "Лига", бе обявил кръстоносен поход срещу магазините, които продават лек канабис по силата на закон, гласуван две години по-рано. Салвини заяви тогава, че ще затвори тези магазини.

През май тази година Касационният съд отсъди в негова полза, заявявайки, че продажбата и самият лек канабис са незаконни. Само че висшата съдебна инстанция в Италия даде право на всеки съдия, който се изправи пред конкретни казуси, да проверява "наркотичния ефект" на субстанцията, открита в инкриминираната личност.

Освен тези правомощия, дадени на съдиите, Касационният съд припомни, че парламентът може да се намесва в тази област, спазвайки конституционните принципи.

Именно това и стана със снощното решение, отбелязва АФП.

БТА/Дневник