Председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен изразиха днес надежда преговорите за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания да бъдат завършени до края на следващата година, предаде БТА.

Не целим приключването на бъдещите преговори в този срок на всяка цена. Първата необходима стъпка сега е британският парламент да одобри постигнатото споразумение за оттегляне, поясни Мишел. Очакваме парламентът в Лондон да се произнесе възможно най-скоро, добави той.

По неговите думи ЕС ще се стреми към продължаване на прозрачността в преговорите, като отбеляза необходимостта от запазване на единството в Общността. Надяваме се да запазим силната стратегическа връзка с Великобритания, каза Мишел и определи победата на британския премиер Борис Джонсън във вчерашните избори като "ясна".

Фон дер Лайен добави, че ЕС ще се стреми да договори занапред безмитният режим с Лондон да се запази, като отбеляза важността страните да преговарят равнопоставено. По нейните думи се очаква британският парламент да се произнесе по споразумението за оттегляне до края на януари, като в същия срок ЕС ще подготви рамката на преговорите за бъдещите отношения.

Готови сме за следващата стъпка, искаме отношенията на ЕС с Великобритания да останат възможно най-близки. Това не е краят, а началото на отлични бъдещи съседски отношения, каза председателят на ЕК. По нейните думи Великобритания и ЕС са изправени пред много общи предизвикателства, за чието решение споделят общи интереси, подходи и ценности. Фон дер Лайен изрази очакването двете страни да подходят към предстоящите преговори зряло, в дух на добросъседство и да постигнат възможно най-много договорености до края на идната година.

"Стремим се към нулеви мита, нулеви квоти и нулев дъмпинг и това е много важно за нас", заяви още тя по време на пресконференция след триумфа на британския премиер Борис Джонсън на изборите във Великобритания, предаде "Ройтерс". Джонсън многократно обеща да осъществи Брекзит до 31 януари 2020 г.

"Изправени сме пред предизвикателството, че времето е много малко, имаме 11 месеца да договорим широко поле", посочи Фон дер Лайен. "И не става въпрос само за търговията, говорим също за образование, транспорт, рибарство, много, много други области трябва да бъдат договорени", допълни тя.

Дневник