Ръководителят на изпълнителния комитет на Световната антидопингова агенция (WADA) Джонатан Тейлър призова Русия да приеме без усложнения наказанието си в спорта.

В понеделник страната получи забрана да участва в големи международни състезания за четири години заради манипулиране на данните от московската лаборатория. Според Тейлър Русия не трябва да се опитва да отложи решението чрез продължителни съдебни действия, защото рискува да пропусне бъдещи големи форуми.

Русия вероятно ще обжалва забраната пред Спортния арбитражен съд в Лозана. Давността на забраната обаче ще започне веднага след решението на съда.

Така ако тя не влезе в сила преди игрите в Токио и Русия изпрати свои спортисти на форума, наказанието ще започне да тече по-късно, като ще включи следващите летни игри в Париж през 2024 г.

"Това е съдебно дело и няма гаранции. Стандартно се изисква ускорено, но и справедливо изслушване. Надявам се и очаквам това да стане до март или април, но не мога да гарантирам. Има риск руснаците да опитат да забавят процеса във времето", каза Тейлър.

Според забраната Русия няма да може да използва знамето, химна и да се изписва името ѝ на олимпийски игри и други спортни събития. Спортистите, които докажат, че са чисти, могат да участват под неутрален флаг.

Дневник