Докато "Арсенал" изживява един от най-тежките си периоди от десетилетия, се стигна до напрежение между клуба и един от основните му играчи Месут Йозил. В събота "артилеристите" обявиха, че се дистанцират от действията на германския плеймейкър, който в социалните мрежи изрази подкрепата си към уйгурските мюсюлмани в Китай.

Йозил използва профила си в "Туитър", за да коментира отношението на азиатската страна към етническата група.

Според правозащитни организации около милион души, основно от мюсюлманската уйгурска общност са били задържани в изправителни лагери, като дори не са били подложени на съд.

"Арсенал" винаги е аполитичен като организация. След съобщенията в социалните медии от Месут Йозил в петък, футболният клуб "Арсенал" трябва да даде да се разбере, че това са личните възгледи на Месут", коментираха от клуба.

Съобщението е публикувано в социалните мрежи, включително и в китайската платформа Weibo.

В своя пост Йозил, който е мюсюлманин, нарече уйгурите "воини, които се съпротивляват на преследването" и критикува в отговор както Китай, така и мълчанието на мюсюлманите.


Случаят доведе и до реакция в Истанбул. Там демонстранти излязоха по улиците с плакати на Йозил и протестираха срещу Китай и действията на страната.

През лятото генералният мениджър на баскетболния "Хюстън рокетс" Дарил Морей подкрепи протестиращите в Хонконг, които са против режима в Китай. Това се случи по време на предсезонното турне на много тимове от НБА в Китай и доведе до остра реакция. След случката Китай спря да излъчва мачове от най-силното баскетболно първенство и преустанови спонсорски договори.

Дневник