"Манчестър сити" се върна на победния път във Висшата лига, след като разгроми "Арсенал" с 3:0 като гост. Шампионът не срещна никакви проблеми и много лесно взе трите точки на "Емиратс". И трите гола паднаха още до почивката.

Кевин Де Бройне се разписа във втората и в 40-ата минута, а Рахим Стърлинг добави едно попадение в 15-ата.

"Гражданите" събират 35 точки, с което се доближават на четири от втория "Лестър", който ден по-рано допусна грешка. След седмица двата тима се изправят един срещу друг на "Етихад".

Тимът на Пеп Гуардиола обаче е на 14 точки от първото място, заемано от "Ливърпул". Двубоят беше под №200 за каталунския специалист начело на "гражданите".

Загубата оставя "Арсенал" едва девети, като в 17 мача "артилеристите" имат пет победи, седем равенства и вече пет поражения. Головата разлика е отрицателна - 24:27. Тимът е с 22 точки, на седем от топ 4. "Артилеристите" имат само една победа в последните си девет двубоя във Висшата лига.

Срещата започна кошмарно за "Арсенал", като още във втората минута Де Бройне откри. Белгиецът се разписа с мощен шут точно под гредата, който не оостави никакви шансове на Бернд Лено и защитата.

В 15-ата минута Де Бройне асистира за гол на Стърлинг.

До почивката "Арсенал" отправи само един точен удар, а вместо това получи и трети гол в мрежата си. В 40-ата минута Фил Фоудън намери Де Бройне и той се разписа за втори път.

През втората част двубоят се доиграваше, но "Арсенал" отново не показа желание. Домакините не отправиха нито един точен удар към вратата на Едерсон и това принуди феновете да се разотидат от "Емиратс" далеч преди последния сигнал.

Освирквания имаше към Месут Йозил, който беше сменен в 60-ата минута. Германецът реагира бурно и изрита ръкавиците си. Още преди срещата около Йозил имаше напрежение, след като той подкрепи мюсюлманска общност в Китай, която е подложена на репресии. Клубът се дистанцира от коментара на футболиста си, но се стигна до реакция.

Преди срещата беше обявено, че китайската телевизия CCTV няма да излъчва дербито на кръга във Висшата лига заради коментарите на Йозил.

Дневник